Регион

СКАНДАЛ! Позната политичарка иде у затвор

Фото: Pixabay.com

Бивша потпредседавајућа Представничког дома Парламента ФБиХ Весна Шванцер данас је у првостепеном поступку пред Општинским судом у Тузли осуђена на јединствену казну затвора у трајању од две године и шест месеци.

Шванцер је судија Општинског суда у Тузли Дамир Арнаутовић осудио због почињења кривичног дела удруживања ради чињења кривичних дела у стицају с продуженим кривичним делом злоупотребе положаја и овлашћења уз кривично дело преваре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је наведено у образложењу пресуде, Шванцер је за почињење кривичног дела удруживања ради чињења кривичних дела осуђена на годину затвора, за продужено кривично дело злоупотребе положаја је добила годину и четири месеца затвора, док јој је за кривично дело преваре изречена казна у трајању од четири месеца. Према томе, Шванцер је изречена јединствена казна затвора у трајању од две и по године затвора.

Шванцер је осуђена на основу оптужнице Тужилаштва Тузласког кантона, у којој је наведено да је на позицији потпредседавајуће Представничког дома Парламента ФБиХ формирала удружење у којем су били њена возачица Азра Џафић и још неке њима познате особе, како би у поступку доделе и исплате бесповратне помоћи грађанима и непрофитним организацијама у ФБиХ из планираних средстава буџета Представничког дома Парламента ФБиХ условљавали те особе да им врате већи део исплаћених средстава.

На овакав су начин, а према оптужници Тужилаштва ТК, Шванцер и други чланови удружења у периоду од марта 2016. до априла 2018. године у Сарајеву, Високом, Тузли и Корају, водећи се личним интересима, а не интересима службе и грађана ФБиХ и супротно Пословнику Парламента ФБиХ, контактирали грађане и непрофитне организације те обећавали, а Шванцер и исплаћивала, бесповратну помоћ у мањим износима, а већину средстава корисници су враћали Шванцер или члановима удружења.

У оптужници је наведено да је Шванцер, као организаторка удружења, одобрила укупно девет исплата корисницима помоћи, у пет ситуација грађанима и у четири непрофитним организацијама, који су, након што би их условили чланови удружења или сама Шванцер, знатан део исплаћених средстава њима и вратили.

Тако је Шванцер себи или члановима удружења прибавила противправну имовинску корист у укупном износу од 14.350 КМ. У овом кривичном поступку саслушан је већи број сведока, односно особа којима су додељивани грантови. Они су, између осталог говорили о томе на који начин им је додељиван новац, а који су потом морали враћати.

Како је наведено у пресуди, Шванцер је почињењем кривичних дела лично противправно присвојила 11.350 КМ. Ова средства ће јој бити одузета. Такођер, пресуда није правоснажна, а тужилаштво и добрана имају право жалбе 15 дана.

Осуђеној која се терети да је формирала групу за чињење кривичних дела такођер је изречена и сигурносна мера забране вршења дужности у представничким и извршним органима државне, ентитетске и кантоналне власти, затим јавним предузећима и установама у трајању од десет година.

У затворску казну ће јој бити урачунато време проведено у притвору, пише Клиx.

Шванцер је бивша чланица Савеза за бољу будућност (СББ) с обзиром на то да ју је након потврђивања оптужнице странка искључила из чланства.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Klix