Србија

ШОК: Албанци се масовно одричу држављанства ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ И одлучују се за СРПСКА !

Готово 5.000 грађана сваке године се одрекне држављанства тзв. Косова, преноси приштински лист Зери, а најмање 100.000 Албанаца узело је српске пасоше, док је више од 40.000 људи напустило је КиМ.

Како наводи портал Косово онлајн позивајући се на Зери, од јануара до августа ове године косовског држављанства се одрекло више од 3.000 грађана. Колико је огромна потреба Албанаца са КиМ да побегну из „земље Тачија, Харадинаја и ОВК“ показује и податак из 2015. године који је открио министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић. Он је изјавио да је у том тренутку било око 60.000 поднетих захтева косовских Албанаца за издавање пасоша Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одрицање држављанства наставља се из године у годину, а на основу статистичких података Министарства унутрашњих послова (Косова), тај број расте. На повећање броја грађана који се одричу држављанства утицало је и кашњење у визној либерализацији Косова – навео је тај портал.

Министар спољних послова Ивица Дачић недавно је истакао да су Албанци који узимају пасоше Србије у нашим амбасадама и конзулатима широм света показатељ су да су они грађани Србије.

Дачић је додао да ти Албанци једини од свих грађана на Косову имају могућност да као власници пасоша Србије путују без виза у 71 земљу.

– То што они имају храбрости да пасоше ваде само у иностранству, а не на Косову, то је друго питање – рекао је Дачић и подсетио да тзв. Косово од ЕУ и даље чека на визну либерализацију.

Министар је додао да због визне либерализације која важи за цело КиМ право на путовање без виза немају ни српски грађани којима је пасоше издала Координациона управа за КиМ.

Чињеница је да Албанци са Косова све чешће траже уверење о држављанству Србије, што је неопходан корак како би добили српски пасош. Они то чине како би у Европу путовали без виза, које за грађане Косова и даље нису укинуте, или да би у европским земљама тражили азил.

Чињеница је да са приштинског аеродрома, с пасошем Косова, у Европу можете само ако имате визу. Док европски званичници обећавају да би већ ове године таква пракса могла да постане прошлост, Албанци, чини се, губе стрпљење.

Све је више оних који, уместо по визе, из Приштине крећу пут Грачанице по српска документа.

Званична Приштина је у паници јер је Србија та која може нешто да понуди Албанцима и биће све атрактивнија за њих. Зато је логично да се млади Албанци питају шта им то нуди Приштина ако су једини излаз у ситуацији у којој се налазе препознали у узимању држављанства Србије.

Према подацима са „црног тржишта“ Шиптари су плаћали и до 5.000 евра за добијање биометријског пасоша Србије како би без визе путовали у земље Европске уније. Притом су морали да одјаве боравиште са Космета и да потраже адресу у Србији. Најчешће су то радили у Бујановцу и Прешеву.

У међувремену је раговала и Србија јер због Албанаца који покушавају да дођу до српског пасоша ЕУ упорно протествује, а чето прети и укидањем визне либерализације за нашу земљу. Због тога је драстично појачлана контрола издавања спрских пасоша Албанцима са КиМ, али они и даље масовно пшокушавају да се докопају мнаших докумената како би побегли од Тачија, Куртија, Харадинаја и екипе који су КиМ „завили у црно“ и због којих они немају никакву перспективу на КиМ.

Фебруара 2015. министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је изјавио да је у том тренутку било око 60.000 поднетих захтева косовских Албанаца за издавање пасоша Србије.

Извор: Информер.рс