Србија

ШОКАНТНА ПОРУКА! Срби од ЕУ нема ништа: Ова земља се пита

Професор међународних односа на Лондонској школи економије и политичких наука Кристофер Кокер сматра да чланство Западног Балкана у ЕУ није могуће у блиској будућности, али истиче да то не значи да те државе не треба да наставе придруживање и сарадњу са ЕУ.

– Када бих се кладио, што иначе не радим, рекао бих ‘не у наредних 10 година’. А након тога, ко зна – рекао је Кокер, који је учествовао на Београдском безбедносном форуму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Указао је да у ЕУ постоји замор од проширења и да се суочава са егзистенцијалном кризом и питањем да ли је и у којој мери спремна да настави интеграцију, имајући у виду пораст популизма и национализма, нарочито у земљама које су биле изразито проевропске.

Проблем су и поједини лидери у источној Европи, односно Пољској и Мађарској, коју води Виктор Орбан и намеће нелиберални демократију, наводи Кокер, додајући да је ЕУ заједница либералних демократија.

Још један проблем је и посвећеност процесу проширења, истиче и додаје да је Турска 30 година преговарала о чланству, а тек пре око две године схватила да ЕУ никада није била озбиљна по том питању.

– Тако да је важно за ваше политичаре да одлуче под којим условима. Не мислим да је чланство у ЕУ могуће у блиској будућности, али то не значи споразум о придруживању или неки облик политичке и економске припадности – рекао је Кокер за Тањуг.

Кокер је рекао да не види разлог да се каже да Западном Балкану није место у ЕУ, али истиче да постоје разлози зашто то већ није, а међу њима, каже, најважнији су социоекономске и политичке природе.

– Колико Срба жели да се придружи ЕУ? Ако је нација подељена између оних који желе и који не желе, онда мислим да је питање да ли ЕУ жели такву земљу – рекао је Кокер и као пример навео Велику Британију која се „никад није помирила с тим да буде члан ове организације“.

Кокер је додао да је могуће да земље Западног Балкана не желе да постану чланице ЕУ.

– Али то их не зауставља да буду повезане с њом на веома близак начин, на пример, преко царинске уније, а да не буду у самој организацији – навео је он.

На питање која је алтернатива за ЕУ за земље Западног Балкана, он је рекао да постоје две опције.

– Једна је руска. Они улажу много новца у ваш политички систем како би осигурали да се не придружите ЕУ – тврди Кокер.

Као другу могућност наводи Кину и указује на споразуме и иницијативе Пекинга, попут „Појаса и пута“ и многих инфраструктурних пројеката.

– Можете да постанете део ове евроазијске идеје коју Кина и Русија гурају – рекао је Кокер, додајући да земље Западног Балкана могу да се претворе у „непотопив носач авиона кинеских инвестиција и експанзије“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке