Русија Србија

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ! НАТО је српску војску систематски уништавао, а онда се десило ово…

Фото: Јутјуб

Уговори за испоруку најсавременијег оружја и размена непроцењивог искуства Русије и Србије све су активнији. Заједничке вежбе постале су учесталије, а лидери двеју земаља се редовно састају. О стратешкој интеракцији Москве и Београда материјал су припремиле РИА Новости

Распад Савезне Републике Југославије 2006. године утицао је и на српску војску. Такође, Војска Србије смањена је са 206 хиљада у 2003. години на 28 хиљада људи, а велики број војне опреме и оружја пао је под нож због строгих захтева НАТО-а. Одбрамбена индустрија земље кренула је у пропадање и ништа није произвела до средине 2010.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кренуло са Путином

Владимир Путин је 2014. године присуствовао војној паради у Београду, која је први пут одржана након 30 година. Почело је зближавање двеју држава у војној сфери, а владе су закључиле споразум о међусобној заштити интелектуалне својине. Арсенал српске војске почео је да прима оружје руске производње.

– Почетком ове године са Србијом је потписан уговор о набавци три хеликоптера Ми-35М и четири транспортна Ми-17В5″, каже Андреј Фролов за РИА Новости, главни уредник часописа „Извоз оружја“.

– Од њих су, у ствари, испоручена три Ми-17 прошле недеље, а Београд је купио још два таква хеликоптера пре неколико година. Мислим да ће до краја године бити достављене и 35-ице, оне су спремне. Поред тога, Србији су достављена модернизована оклопна извиђачка и патролна возила БРДМ-2МС, изгледа, десет комада.

Двадесет ће добити на основу уговора. Поред тога, Београд ће бесплатно добити 30 тенкова Т-72 из Русије. Пре тога, Министарство одбране је за Србе издвојило шест авиона МиГ-29 из резерви.

Раније је потпредседник владе Јуриј Борисов рекао да је Србија заинтересована за ПВО системе „Панцир“, али није одговорио на питање о изгледима за испоруке. Успут, Срби су прилично познати по совјетским ПВО системима. Они су и даље наоружани системом „Куб“ и С-125 „Печора“. Тако је 125-ица била та која је 1999. оборила амерички Ф-117, доказавши целом свету да нерањиви авиони не постоје.

Срби су могли да се ближе упознају са новим „Печорама“ и „Тријумфима“ на септембарским вежбама „Словенски штит 2019“, које су одржане у близини Астрахања. Како је саопштило Министарство одбране Русије, војно особље обе земље положило је тестове за пријем у самостално деловање ПВО система. Припадници српског ваздухопловства и противваздушне одбране прошли су интензивну обуку на системима за обуку у Гачини.

Планови о набавци ПВО система С-400 још нису званично објављени, али са финансијске тачке гледишта, Србија већ може да приушти тако скупе „играчке“ јер је војни буџет ове године порастао за 30 процената и достигао 910 милиона долара.

Словенско братство

Војска Русије и Србије заједно вежбају не само да пресрећу ваздушне циљеве, већ и да заједно делују на копну.

Тако су у октобру изведене заједничке тактичке вежбе са бојевим гађањем на полигону Кириловски (Лењинградска област). Из Србије је у њима учествовао механизовани батаљон, а из Русије Красносељска моторизована бригада, ваздухопловна бригада и инжињерско-деминерски пук. Укупно је учествовало више од хиљаду људи и око двеста јединица војне и специјалне технике.

Од 2014. године руско-српско-белоруске вежбе „Славенско братство“ се одржавају сваке године. У јуну је учествовало неколико стотина припадника три војске, десетине војне опреме, војних транспортних авиона и беспилотних летелица. Русију су у вежбама представљали падобранци 76. Гардијске дивизије.

Екипе из Србије редовни су учесници Међународних војних игара. Београд је у августу чак освојио бронзу на такмичењу „Војни рели“, марш војних камиона на више од 1.000 километара. Српско војно особље студира на руским војним универзитетима у више области. Ове године неколико официра стигло је на приправнички стаж у Међународни центар за уклањање мина у Московској области.

– Контакт између војски две земље значајно повећава узајамно поверење – објашњава за РИА Новости Константин Соколов, потпредседник Академије геополитичких проблема.

– Ово је за нас стратешки важно. Србија је православна држава у центру Европе, дугогодишњи пријатељ Русије. Ова држава је одувек била раскрсница историјских путева. Овде је заустављена турска инвазија на Европу, почео је Први светски рат, у Другом светском рату Србија је била поље жестоких борби, а учешће руске војне опреме у паради поводом 75. годишњице ослобађања Београда је озбиљни симболични гест.

Подсетимо, Србија се придржава несврстаног статуса. Председник Србије Александар Вучић више пута је изјавио да Београд неће ући у НАТО и увести антируске санкције, као што већина европских суседа упорно захтева.

 

Извор: Vostok.rs