Свет

ШОКАНТНО САЗНАЊЕ: Најјача сила света се распада, мора да се покрене РАТ !

Фото: Јутјуб

Извештај о утицају климатских промена на Војску САД-а што га је добио Пентагон, није могао бити јаснији: војна сила коју нису успели да сломе ни Први ни Други светски рат, која се изборила и кроз Хладни рат, у наредне две деценије се распада.

Прецизније, распаће се ако се климатске промене наставе. Извештај Војске, ДИА и НАСА наводи да САД очекују глад, болест, жеђ и рат. Студија је открила да и сама америчка војска такође може да пропадне. Извештај је наручио генерал Марк Мили из администрације Доналда Трампа, иронично, човека неславног по много чему, па тако и по уништавању агенција у САД-у које се баве екологијом и један од људи који упорно негирају климатске промене“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два најистакнутија сценарија у документу највише се баве ризиком од распада електроенергетске мреже у року од „сллдећих 20 година“ и опасностима од епидемија. Извештај такође упозорава да би америчка војска требало да се припреми за нове интервенције у ратовима у иностранству, попут овога што бесни у Сирији од 2011., а који је добрим делом био подстакнут управо климатским променама и сушом. Бангладеш је издвојен као најосетљивија земља на колапс климе у свету.

„Трајно расељавање великог дела становништва Бангладеша било би регионална катастрофа, придонела би глобалној нестабилности… То је потенцијал компликација климатских промена у само једној земљи. Глобално, на нивоу мора живи више од 600 милиона људи.“ Према недавном истраживању на које се позива извештај, раст нивоа мора могао би да досегне више од два метра до 2100., „што би значило збегове од десетина (ако не и стотина) милиона људи, стварајући огромну, трајну нестабилност“, наводи извештај.

Такве прогнозе све више научника сматра преоптимистичним. Један од највећих светских центара на свету у вези климе и океана, онај у Потсдаму, пре неког времена навео је истраживање које предвиђа раст нивоа мора између 4 и 10 метара. САД би стога требале да буду спремне да делују и у Бангладешу, и у многим другим регионима, све до Арктика који се брзо топи, препоручили су Пентагону у извештају, па би америчка војска требала да искористи своје ресурсе угљенводоника и нове транзитне руте како би одвратила евентуалне руске акције. Али без хитних реформи, упозорава извештај, и сама Војска САД-а могла могла би да колапсирати у климатској катастрофи. Не би више била кадра бранити нити САД, камоли да делује по свету. Постојећа инфраструктура у САД-у, стоји у извештају, слабо је припремљена: „Већина критичних инфраструктура битно по Министарство за домаћу сигурност није изграђена за услове измењене климе.“

Око 80 одсто америчког пољопривредног извоза и 78 одсто увоза превози се воденим путевима, а поплаве због климатских промена могле би трајно оштетити бродску инфраструктуру. Одатле претња америчкој економији и светском снабдевању храном. Посебно је угрожена америчка електроенергетска мрежа: „Електроенергетска мрежа САД-а је стара и наставља да ради без координисаног и значајног улагања у инфраструктуру. Рањиве су електране, електропреносна инфраструктура и компоненте дистрибуционог система“. Климатске промене, наводи се даље, значиће веће потребе за енергијом, а систем је „ионако слаб“. Новим климатским обрасцима попут дуготрајних врућина, суша и хладноће, већ су почели да уништавају САД. Калифорнија већ трпи ужасне суше и катастрофалне пожаре, а компоанија за електродистрибуцију ПГ&Е већ је пред колапом. Извештај за Пентагон описује дистопијски сценарио; губитак кварљиве хране и лекова, воде и система дистрибуције отпадних вода, распад система грејања/ климатизације и јавне расвете, рачунарских, телефонских и комуникационих система (укључујући летове авио-компанија, сателитске мреже и ГПС услуге), распад јавног превоза, колапс система за дистрибуцију горива и цевовода за гориво, као и свих електричних система који немају резервне изворе.“

У САД тренутно ради 99 нуклеарних реактора којим земља покрива 20 потреба. Већина од њих, око 60 одсто, налази се у подручјима „великих ризика“ на раст нивоа мора, јаке олује и суше. А болести? „Климатске промене носе повећан ризик од заразних болести по америчко становништво. Све је мање реч о ‘ако’, а све више о ‘кад’ ће доћи до великих епидемија.“ Југу САД-а извештај прогнозира раст падавина за између 5,5 и 8 милиметара дневно уз раст просечних годишњих температура од 1 до 3 степена до 2050.

Топлије зиме погодују ширењу тропских комараца и болестима Зика, вирус западног Нила, лајмске болести и других. Извештај што га је наручио генерал Марк Мили, сада највиши војни официр у САД-у, изричито упозорава на невиђену катастрофу која би могла довести до потпуног колапса америчког друштва без озбиљна улагања у нову технологију и инфраструктуру“.

Извештај, ипак, не спомиње утицај угља, нафте и гаса као узроке климатских промена и емисије ЦО2. Занимљиво је да аутори извештаја посебно истичу рат у Сирији и као такав који би могао постати предложак избијања бруталних сукоба у будућности, с мноштвом убијених. „Нема сумње да је рат избио подударно с великом сушом у регији која је присилила рурално становништво да сели у сиријске градове који су ионако били под притиском великог броја избеглица из Ирака“, кажу они. Сукоб је довео, стоји, до „поновног избијања грађанског рата у Ираку“ и до све већих војних напетости између САД-а и Русије.

Извор: Курир.рс