Регион

СРАМОТА! Судија донео одлуку да се ослободе монструми који су силовали малолетницу!

Pixabay.com

Судија Жупанијског суда у Задру Ивица Марковић пустио је на слободу седморицу младића у доби од 17 до 19 година против којих је полиција поднела кривичну пријаву због сумње да су током 12 месеци у више наврата групно силовали тада 15-годишњу девојку.

Силовања су се догодила у периоду од августа прошле до јула ове године, а полиција је због сумње у више кривичних дела пријавила двојицу 19-годишњака, три 18-годишњака, те двојицу 17-годишњака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су, према наводима полиције, групно силовали тада 15-годишњу девојку, нека од силовања снимали су мобилним, а снимљеним материјалом уцењивали су девојку како би од ње изнудили нове сексуалне односе.

Претили су јој да ће филмове послати њеним родитељима и пријатељима ако не пристане на секс. Један од силоватеља био је и њен бивши дечко, који ју је претукао у неколико наврата.

Полиција је петорицу млађих пунолетника привела прошлог петка, а након што су испитани у Жупанијском државном одвјетништву и код судије истраге Жупанијског суда у Задру, сви су пуштени да се бране са слободе.

Скандалозна одлука суда у Задру, који је на слободу пустио седам осумњичених за групно силовање малолетнице, добила је исто тако скандалозни наставак за који се побринуо портпарол тога суда Хрвоје Висковић који се данас обратио медијима у вези с тим случајем, и за све окривио баш медије.

– Перцепција јавности је вођена бомбастичним насловима у новинарима, због што веће читаности, а не онога шта се стварно догодило. Често се тензије непотребно дижу – рекао је портпарол суда о случају седморице младића осумњичених за силовање 15-годишње тинејџерке.

– У петак су приведена петорица млађих пунолетника због више кривичних дела који се тичу полног злостављања. Након што их је испитао судија истраге, закључио је да нема опасности од понављања кривичног дела – рекао је Висковић.

Новинарима није било јасно на основу чега је истражни судија Ивица Марковић закључио да нема опасности од понављања дела с обзиром на то да тинејџерку нису силовали једном него у више наврата, али портпарол није дао одговор на то.

– То је ствар процене судија истраге – одговорио је Висковић. Рекао је да су одређене мере опреза, међу којима је јављање полицији два пута месечно.

– Мере опреза које су одређене су забрана приближавања жртви, забрана било каквог комуницирања, јављања полицији два пута месечно – побројао је, с тим што је заборавио да жртва и осумњичени за силовање живе у истом месту.

Портпарол суда је потврдио да тинејџерка која је жртва силовања још није испитана.

– Тек требамо да примимо предлог државног тужиоца и онда испитивање – рекао је, а на питање новинара да ли је судија погрешио, овако је одговорио:

– Уопште не можемо да говоримо на тај начин.

Данас послеподне о случају се огласило Државно одвјетништво РХ најавивши жалбу на овакву одлуку, јер, како су истакли у саопштењу, жртва је дете.

Због контроверзне одлуке огласило се и Министарство правосуђа, које је навело да не може још увек да оцени да ли је одлука судије била исправна, као и да ће са нарочитом пажњом пратити даљи ток кривичног поступка.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: index.hr/ Информер/ Телеграф.рс