Србија

Срби ако желите да радите у Немачкој, ово морате да знате! Услови су следећи…

Фото: Pixabay.com

Нови Закон о усељавању стручне радне снаге у Немачкој, који ће примењивати од 1. марта 2020. године, олакшаће грађанима који долазе из земаља које нису чланице Европске уније да се запосле у тој земљи

То значи да ће и становници Србије моћи да дођу до посла у Немачкој под истим условима као и њени грађани, за она занимања која су означена дефицитарним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како су за „Блиц Бизнис“ рекли у амбасади Републике Немачке у Србији, грађани Србије већ сада имају предност привилегованог приступа немачком тржишту рада, као држављани земље кандидата за чланство у ЕУ. Међутим, нови Закон уводи неколико новина које ће олакшати запослење наших људи у тој земљи, а једна од њих је да ће захтеви за издавање визе стручне радне снаге убудуће бити обрађивани по убрзаном поступку.

Према ранијим искуствима на термин у амбасади се чекало око шест недеља, док се на одлуку о одобрењу визе чека између седам и девет недеља. Овим Законом, како познаваоци тврде, требало би да амбасаде додељују термине најдуже у року од 14 радних дана од подношења захтева за термин, док би одлука о одобрењу визе требало да се донесе у року од три недеље након термина.

Укида се испит предности

Такође, како наводе, једна од новина коју доноси јесте укидање испита предности, што подразумева да се пре сваког запошљавања стручњака из треће земље запосли домаћи или европски кадар. Тиме ће већ за пола године грађанима западног Балкана бити олакшано запошљавање у Немачкој.

С обзиром на ниску стопу незапослености, резиденцијални тест рада више неће бити потребан за квалификована занимања, али ће се и даље примењивати за приступ професионалној обуци.

Усељавање квалификоване стручне радне снаге

Између осталог, овим Законом биће омогућено усељавање квалификоване стручне радне снаге. Шта то значи – квалификовани професионалци обухватаће универзитетске студенте, као и особе са стручном спремом.

Као квалификован стручњак, моћи ћете заправо да обављате занимање за које сте квалификовани.

Први корак

Како истичу из немачке амбасаде, најважнији предуслов да захтев за издавање визе буде разматран у убрзаном поступку је нострификација диплома и сертификата о стручном образовању у Немачкој. Додају да се поступак нострификације може већ сада покренути.

Без обзира да ли имате високу или средњу стручну спрему, од вас ће се прво затражити да званично признате своју квалификацију. Признавање квалификација врши се у сваком појединачном случају од надлежних органа за признавање у Немачкој. Минимални предуслов за признавање је да стручно образовање мора да траје најмање две године.

Да би се олакшала процедура, најављују оснивање централног сервисног центра за инострану стручну радну снагу која тражи признавање своје стручне спреме, који ће саветовати и помагати подносиоце захтева у поступку признавања.

Оно што је неопходно јесте сертификат о знању немачког језика најмање на нивоу А 2, за одређене групе на нивоу Б1. То зависи, између осталог, од планираног запослења. Знање немачког језика на нивоу А2 подразумева свакодневну конверзацију, док Б2 омогућава да се особа јасно и смислено изрази, као и да разуме главне садржаје у вези са послом.

Нови Закон не нуди нове могућности неквалификованим радницима

Нови закон не нуди никакве нове могућности неквалификованим радницима да добију приступ тржишту рада у Немачкој. Међутим, под одређеним условима, ИТ стручњаци могу добити приступ тржишту рада без формалне квалификације, уколико рецимо имају пет година радног искуства, као и кандидати који су регрутовани уз помоћ Савезне агенције за запошљавање.

Међутим, само признавање ваших професионалних квалификација није довољно ако желите да радите у Немачкој. Да бисте добили дозволу боравка са дозволом за рад, мораћете да испуните низ додатних критеријума. Одлука о додели пребивалишта или радне дозволе су у надлежности Министарства спољних послова СР Немачке, односно надлежних органа у земљи.

Такође, сви странци који поднесу захтев за визу да би тражили или се укључили у посао или обуку у Немачкој, мораће да докажу да могу издржавати себе и чланове породице, ако је применљиво, без приступа јавним средствима.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Информер/ Блиц.рс