Србија

СРБИ ЋЕ БИТИ ОДУШЕВЉЕНИ! Руси донели милијарде у Србију

Поред политичке подршке, јачања пријатељских и билатералних односа, резултат посете руског премијера јесте и 11 нових споразума које је Србија потписала са Руском Федерацијом. Очекује се да поспеше економску сарадњу, долазак нових инвеститора и повећају спољнотрговинску размену две земље.

Руске железнице су се већ доказале у Србији.

Сарадња се наставља јер су са руским премијером стигла и два нова посла. У питању је уговор о кредиту за изградњу јединственог диспечерског центра “Железница Србије” који ће омогућити да се са једног места управља комплетним железничким системом, а потписан је и Споразум о наставку модернизације пруге Београд-Бар.

У Влади Србије објашњавају да то значи наставак рада на реконструкцији барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором.

– Причамо о враћању на једну нормалну брзину од око 110-120 километара на сат. Овим споразумом издвајамо за пројектно-техничку документацију око шест милиона евра, док ће, према проценама, укупна вредност инвестиције бити око 450 милиона евра. Могућност је да негде крајем следеће године почнемо радове на том делу пруге – наводе у Немањиној.

Склопљен је и Споразум о биљном карантину и заштити биља који треба да донесе велике уштеде и спречи злоупотребе.

Директорка Сектора за међународе односе ПКС-а Јелена Јовановић каже да су се производи који подлежу фито-санитарној инспекцији, до сада контролисали два пута, са једне стране на српској страни, а на руској страни узорковањем и случајним узорковањем, зависно од производа до производа.

– То је повећавало време чекања и уједно продужавало време испорука и поскупљавало испоруку наших производа на тржишту Руске Федерације – наводи Јовановићева.

То ће, уз Споразум о слободној трговини Србије и Евроазијске економске Уније који ће следеће седмице бити склопљен у Москви, значајно поспешити извоз пољопривредних производа.

Проширена листа пољопривредних производа за извоз
На тржиште од 180 милиона становника – Русије, Белорусије, Казахстана, Киргистана и Јерменије, на листи производа који се из Србије могу извозити без царина, наћи ће се сада и висококвалитетне воћне ракије, вињак, цигарете, овчји и козји сиреви.

Јагода Лазаревић, шефица Српског преговарачког тима, истиче да је Србија велики извозник сирева – од укупне извезене количине две трећине је намењено тржишту Руске Федерције, што је око 10.000 тона.

– Зато нам је и приоритет током преговора био да неке врсте сирева, које су до сада биле на списку и листи изузећа, буду изузете и да им дамо слободан приступ овом великом и значајном тржишту и Русије и Евроазијске уније – каже Лазаревићева.

Привредну сарадњу две земље олакшавају и споразуми који су потписани за унапређење царинских поступака, индустрије и иновационих технологија и Споразум о изградњи нуклеарног научног центра у Србији.

 

Извор: Srbijadanas.com/ РТС

loading...
Loading...