Свет Србија

Србија одбила понуду Сједињене Америчке Државе !

„Блиц“ пише да су САД понудиле Београду да призна независност Косова, а да би заузврат у Србију биле доведене највеће светске компаније.

Ту понуду, међутим, Београд је одбио, истиче лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Блиц“ даље наводи да је специјални изасланик америчког председника за Косово Ричард Гренел недавно Београду и Приштини поручио да постигну споразум о међусобном признању, а да ће за то добити „награду у економском смислу, биће организована инвестициона конференција.

Према писању „Блица“, он је обећао да ће позвати неке од највећих светских компанија да инвестирају у Србију, што, међутим, „очекивано, није наишло на одобравање“ у Београду.

Подсећа се и да је председник Србије Александар Вучић уздржан када је реч и о међународној конференцији о Косову, идеји која фигурира независно од оне инвестиционе, и истиче да би, ако би до тога дошло, морале да учествују све велике светске силе.

„Блиц“ оцењује да је дошло до очигледне промене америчке тактике када је реч о Косову, и да сада САД, које су доскора подржавале идеју да се „косовски чвор размрси кроз поделу или разграничење“, опет условљавају Србију, што се видело и током Гренелове посете Београду.

Лист додаје и да, с обзиром на несугласице између Берлина и Париза, Вашингтон жели да из игре избаци ЕУ и преузме, између осталог, решавање тог питања.

Председника САД Доналда „Трампа не интересује суштина, он углавном размишља о томе како би било спектакуларно да се споразум потпише у Вашингтону, у Белој кући, јер му треба спектакл“, каже саговорник „Блица“ из дипломатских кругова.

Он додаје да би за њега то био успех у трци за други мандат и представљало оно што је за Била Клинтона био Дејтонски споразум.

Извор: Б92/Блиц