Србија

СРБИЈА сузбила велики број обољења, али настављамо даље !

Чак 95 одсто деце на време прими ММР вакцину и Србија је похваљена што је успела да сузбије вирус малих богиња, рекао је епидемиолог Зоран Радовановић.

Он је за Б92 навео да можемо да имамо мању концентрацију оболелих, али да је важно да немамо такозване джепове, тачније дечје колективе где је обухват вакцинисаних мањи од 95 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се настави у блиској будућности овај тренд вакцинисања, нећемо имати већу епидемију као што смо је имали пре две године када је било једва 80 одсто вакцинисаних. Битно је да обухват деце вакцинацијом још повећамо, а не да станемо, како се не бисмо суочили са истим проблемом – рекао је Радовановић.

Иако су многи родитељи у Србији страховали да ММР вакцина изазива аутизам, др Радовановиц наводи да они нису ни у каквој вези.

– Аутизам је везан за генетске компоненте и чиниоце у трудноћи – објашњава Радовановић.

Он објашњава да је за примање ове вакцине неопходно да дете буде здраво, тачније да нема температуру.

Није знак болести ако детету цури нос и нема температуру – казао је Радовановић и поручио да се вакцинација одлаже уколико дете има високу температуру преко 38 степени, стомачну инфекцију с повраћањем и када дете има црвенило по кожи. Лажне контраиндикације јесу цурење носа, кашаљ, да дете пије антибиотик, инхалација.

Број епидемија малих богиња широм света само у прва два месеца 2019. године порастао је за 30 одсто.

У Сједињеним Америчким Државама и Јапану вишšе од 300 случајева забележžено је само ове године, а обољење од морбила је присутно у Румунији, Бугарској, БиХ и Македонији, а у Хрватској је проглашена епидемија са најмање 35 оболелих.

Извор: Блиц.рс