Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО МИХОЉДАН: Вечерас завршите све што имате, сутра никако не РАДИТЕ ОВО!

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела. Српска православна црква 12. октобра обележава празник светитеља и великог подвижника хришћанске вере Кирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смену лета и јесени. Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.Према народном веровању људи на Михољдан не требају обављати кућне послове, усисавати, спремати и слично. Ово веровање се уврежило у народу због тога што треба прво посвршавати све послове напољу који не могу да чекају зиму и хладноћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.Читајући Свето писмо, веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.Боравио је у више манастира где се, посветивши се хришћанској вери, и борио против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој обитељи Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Кирјака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживео је 109 година и упокојио се 557. у пустињи где је провео старост и последње године живота.

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.
Извор: Kurir.rs