Русија Свет

СВЕТ НА НОГАМА! Руси послали застрашујућу поруку Американцима: Напустите окупирану територију или…

Координациони штабови Русије и Сирије траже од Америке да напусти окупирану територију Сирије, јер команда америчких трупа у зони Ел Танф није у стању да испуни преузете обавезе за реализацију оперативног плана Уједињених нација, наводи се у хитном заједничком саопштењу координационих штабова.

„Будући да команда америчких трупа у зони Ел Танф показује неспособност да обезбеди обавезе које су Сједињене Америчке Државе преузеле у реализацији оперативног плана УН, захтевамо да америчка страна одмах напусти окупирану територију Сирије и дозволи легитимној сиријској влади да успостави уставни поредак и очисти ово подручје од терориста“, истиче се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штабови су се такође обратили регионалним представницима Уједињених нација одговорним за решавање хуманитарних питања у Сирији са захтевом да дају процене акција Сједињених Америчких Држава.

„Сматрамо да једини пут обнове Сирије лежи у коначном уништењу тероризма, ослобађању свих територија земље коју су илегално окупирале Сједињене Америчке Државе и њихови савезници, и у повратку Сиријаца својим кућама“, додаје се у поруци.

У саопштењу се додаје и да је план за повлачење цивила из избегличког кампа Рукбан у Сирији пропао јер Сједињене Америчке Државе нису испуниле своје обавезе.

Према наводима начелника националног центра за управљање одбраном Русије Михаила Мизинцева и министра општинске управе и екологије Сирије Хусеина Махлуфа, до сада је половина становника овог „логора смрти“ спасена и враћена кућама.

Из кампа се у своја места сталног боравка вратило око 18 хиљада Сиријаца. Овај процес је покренут искључиво захваљујући сиријско-руским напорима.

Да би коначно решила проблем избегличког кампа, сиријска влада је подржала план који су развиле Уједињене нације за извођење преосталих становника Рукбана. Практични део оперативног плана предвиђао је повлачење Сиријаца у серијама од две до две и по хиљаде људи у петодневним циклусима, све до коначног повлачења свих цивила који желе да напусте логор.

„Међутим, с обзиром на то да америчка страна није испунила преузете обавезе, реализација ове фазе је осујећена. Дана 29. септембра на контролном пункту Џлеб, уместо више од 2.000 Сиријаца за које је планирано да буду евакуисани из кампа у Рукбану, срели смо само 336 људи“, објашњава се у саопштењу.

Сиријци који су успели да изађу из кампа кажу да припадници група које контролишу САД спречавају излаз избеглица. Они који су успели да напусте камп били су принуђени да плате милитантима велике суме новца за ослобађање.

С тим у вези, Сирија и Русија су осудиле „лицемерни приступ америчке стране“ у решавању избегличког проблема у Сирији.

Рукбан је смештен у зони од 55 километара око америчке војне базе у области Ел Танф (на граници Сирије са Јорданом), коју контролише америчка војска. Руска војска и представници министарстава спољних послова Русије и Сирије више пута су изјављивали да је ситуација у кампу близу хуманитарне катастрофе.

Грађански сукоб у Сирији траје од 2011. године. Године 2014. почела је војна интервенција Сједињених Америчких Држава и њених савезника, који своје операције против ДАЕШ-а у региону спроводе без позива Дамаска и одобрења Уједињених нација. Вашингтон подржава тзв. умерену опозицију и залаже се за смену власти у Сирији. Русија је, са своје стране, на позив лидера државе Башара ел Асада, од 2015. године спроводила војну операцију у блиској сарадњи са владиним трупама. Москва је 2017. објавила да је ДАЕШ поражен и почела са повлачењем својих јединица са територије Сирије.

 

Извор: rs.sputniknews.com