Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Американци поручили: Сви се угледајте на Путина

Магазин „Економист“ је анализирао успехе председника Русије Владимира Путина на светској арени последњих пет година и позвао државе Запада да узму пример руског лидера.

Пре пет година на самиту Г20 у Бризбејну Владимир Путин је „био изолован и одвојен од цивилизованог света“ због конфликта у Украјини, али након пет година „он се поново попео на светску арену“, пише „Економист“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутори чланка наводе да је управо у резиденцију у Сочију, а не у вилу Доналда Трампа на Флориди, раније стигао турски председник како би решио судбину Сирије. У Русију су стигли и лидери више од 40 афричких држава „у потрази за новцем и оружјем“.

Лист помиње недавну посету председника Русије Саудијској Арабији, његове блиске односе са кинеским лидером Си Ђинпингом. Осим тога, истиче и да је у Европи све присутнија прича о значају Русије.

По мишљењу аутора чланка, Запад се, суочен са „руском агресијом“, повлачи.

„То је грешка. Да је Путин на Трамповом или Макроновом месту, он је не би направио. Он би се држао и покушавао да искористи слаба места“, наводи се у тексту.

Путин жели да Запад укине санкције и пристане на његове планове да остане на власти на неодређено време“, ипак, аутори сматрају да не треба „подстицати тај авантуризам“.

„Боље би било да уче од Путина како да подржавају своје савезнике, играју на своју јачу страну, да се не сагињу под притиском и да не стварају вакуум који противник може да попуни. Западу је потребна снажна спољна политика за борбу против новог најснажнијег човека на свету“, наводи се у чланку.

 

Извор: Тањуг