Русија

СВЕТ У СТРАХУ: Русија испалила своје најмоћније оружје и послала СТРАШНУ поруку !

У оквиру пројекта 955А, подморница на нуклеарни погон Кнез Владимир, тестирала је, први пут у историји, балистичку ракету „булава“ током вежби у Белом мору, саопштило је данас руско министарство одбране.

„Прекоморска балистичка ракета “булава“ лансирана је први пут у историји са најновије подморнице за пренос пројектила пројекта 955А, Кнез Владимир“, навело је министарство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се додаје да је подморница испалила ракету док је била под водом са позиције у Белом мору ка полигону Кура у области Камчатка на далеком истоку Русије, преноси Тас с.

Министарство наводи да је „булава“ летела у нормалном режиму и да је њена лажна бојева глава слетела на циљ у предвиђеном року, што је регистровано опремом за снимање података.

Командант руске Северне флоте изјавио је за Тас с да ће тестирање подморнице Кнез Владимир бити завршено до краја године и да ће у том периоду бити тестирано и њено оружје.

хттпс://www.фацебоок.цом/рс.спутникнеwс/видеос/577878109622337/

Према његовим речима, подморница ће бити предата Северној флоти у новогодишњој ноћи. Компанија Севмаш шипјард из северозападне Русије до сада је изградила и испоручила руској морнарици три стратешке подморнице из пројекта 955.

Водећа подморница Јури Долгоруков је постао део Северне флоте, док су две подморнице серијске производње, Александар Невски и Владимир Мономак, у пацифичкој флоти.

Кнез Владимир је први стратешки подводни крузер изграђен у оквиру унапређеног Пројекта 955А, а поринут је у новембру 2017. године.

Министарство одбране истиче са она има бољу звучну скривеност, способност маневрисања и пловидбе у дубокој води, као и унапређени систем контроле оружја. Подморнице из овог програма могу да носе 16 ракета „булава“ и опремљене су цевима за торпеда од 533 милиметра.

Извор: Информер.рс