Свет

СВЕТУ ПРЕТИ КАТАСТРОФА! Стручњаци упозоравају: До 2030. године ћемо…

Четворо од десет становника афричког континента или више од 416 милиона људи, живели су са мање од 1,90 долара дневно у 2015. години, према новом извештају Светске банке.

До 2030. године, појам екстремног сиромаштва постаће готово искључиво афрички феномен, јер ће 90 одсто сиромашне популације света живети на том континенту, предвиђа се у том извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је више у односу на пројектованих 55 одсто у 2015. години, наводи Светска банка, и упозорава да ће до тога доћи ако се не предузму драстичне мере, преноси РТ.

Стопа смањења сиромаштва у Африци знатно је успорила након пада цена сировина који је започео 2014. године. То је резултирало негативним растом бруто домаћег производа по глави становника.

„Док земље у другим регионима и даље напредују у смањењу сиромаштва, прогнозе сугеришу да ће сиромаштво ускоро постати претежно афрички феномен“, наводи се у извештају.

Подаци су показали и да се јавни дуг афричких земаља у 2018. повећао на 55 одсто БДП са 36 одсто БДП у 2013. години, јер нису примениле мере фискалне консолидације и јер су ефекте глобалне финансијске кризе покушале да сузбију кроз повећање потрошње.

 

Извор: Тањуг