Свет

Турска планира војну операцију са Сиријом !

Фото: Јутјуб

Бела кућа је саопштила да ће Турска ускоро извршити инвазију на северну Сирију, што је проширило бојазан да ће мета бити курдски боци који су савезници САД у вишегодишњој борби против терористичке Исламске државе.

Већ месецима турски председник Реџеп Тајип Ердоган прети да ће почети војни напад на курдске снаге на северу Сирије, које турска влада већином сматра терористима. Турска је незадовољна што се не реализује договор са САД о формирању зоне безбедности дуж границе две земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курдске снаге сносиле су највећи терет борбе против милитаната Исламске државе коју су водиле САД, па су амерички републиканци и демократе упозорили да ће омогућавање таквог напада послати „забрињавајућу поруку америчким савезницима широм света“, преноси АП.

Америчке трупе „неће подржати нити бити укључене у операцију“ и „више неће бити у непосредној области“ у северној Сирији, изјавила је портпаролка Беле куће Стефани Гришам.

Како наводи агенција, није јасно да ли то значи да ће Сједињене Државе повући своје трупе из северне Сирије.

Најава је уследила након телефонског разговора председника Доналда Трампа и Ердогана, саопштено је из Вашинготна.

У изјави Беле куће стоји и да ће Турска преузети стране борце заробљене у америчкој кампањи против Исламске државе које су држале курдске снаге.

Како се наводи, реч је о око 2.500 страних бораца који су претежно европски држављани.

Извор: Блиц.рс