Србија

У Србији пронађено богатство веће од нафте, у овим местима се највише налази !

Канадска геолошка компанија „Мундоро“ је са глобалном рударском корпорацијом „Вале Канада лимитид“, чије је седиште у Бразилу, закључила уговор о финансирању истраживања у потрази за новим лежиштима бакра и злата на четири локације по Тимочкој Крајини. За истраживања у Сумраковцу, Осни, Дубрави и Падини, „Вале“ ће током наредних пет година издвојити чак 45 милиона долара.

Споразумом је предвиђено да „Вале“ – као највећи произвођач гвожђа и други по продукцији никла у свету – може да стекне 51 одсто истражних права на овим локацијама, тако што ће током наредне три године у геолошка истраживања инвестирати пет милиона долара. После тог рока, поменута компанија може да добије и додатних 24 одсто удела, ако у наставак пројекта уложи још 40 милиона долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мундоро“ је у околини борског села Сумраковац пронашао слој од 23 метра, у којем садржај злата износи 0,72 грама по тони, а бакра од 0,17 процената. То се сматра одличним индикатором за наставак геолошких истраживања, тим пре што су и резултати из других бушотина обећавајући…

„Вале“ је, иначе, власник четири рудника никла, три лежишта гвожђа, два рудокопа из који добија бакар и три рудника угља, који се налазе на пет континената. Бразилци су 2007, за 19,4 милијарди долара, купили највећу компанију у Канади која је производила никл, а основана је почетком 20. века отварањем рудника „Крејтон“ у Онтарију.

Поред заједничког рада са „Валеом“, канадски „Мундоро“ – у партнерству са глобалном америчком рударском компанијом „Фрипорт Мек Моран“ – активно учествује и у геолошким истраживањима околине бољевачког села Савинац, где су на локалитету Тилва рош пронашли слој са 30 грама злата по тони и чак 171 грамом сребра.

Подсетимо, „Мундоро“ има истражна права и у околини Борског језера, где – у сарадњи са Јапанском националном компанијом за нафту, гас и метале (ЈОГМЕЦ) – обавља геолошка истраживања на површини од 46 хектара.

Поменута канадска истраживачка компанија је светској јавности постала позната када је у кинеској провинцији Маолинг пронашла налазиште злата, па 95 одсто истражних права у тој области продала Националној рударској компанији са седиштем у Хонгконгу. Поред Србије, „Мундоро“ реализује истраживачке пројекте још у Бугарској, Кини и Мексику.

Извор: Srbijadanas.com