Србија

УДАРНА ВЕСТ: Курти би постао убица, да није …

loading...

Лидер покрета Смоопредељење и кандидат за премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти 1999. није крио колико мрзи Србе, а говорио је да се за рат против Србије спремао још од 1991. године, каже судија Даница Маринковић, која је у време када је била судија Окружног суда у Приштини саслушавала Куртија и водила истраге против “највећих фаворита” прошлонедељних избора на КиМ.

– Аљбин Курти није стигао да окрвави руке јер је ухапшен на време. Да није, вероватно би успео да организује мрежу гериле међу Албанцима у Приштини током рата 1999, рекла је Маринковићева за Новости.

Она се присећа да јој је Курти током саслушања 2000. године на беспрекорном српском издиктирао сва места на КиМ где се у име штаба ОВК, као преводилац и саветник Адема Демаћија, “оца” ОВК, сретао с представницима међународне заједнице.

– Тврдио је и да је контакт са терористима ОВК прекинуо 1999. после Рамбујеа, незадовољан “меким” приступом Запада према Србији, наводи Даница Маринковић.

Она је упозорила и да ту изјаву Куртија из истражног поступка не треба узимати здраво за готово, јер је било јасно да је, када је ухапшен 1999. године, покушао да успостави албански герилску мрежу у градовима на КиМ.

Извор: Курир.рс/ Вечерње Новости

Loading...
loading...
loading...