Србија

УДАРНА ВЕСТ: Курти би постао убица, да није …

Лидер покрета Смоопредељење и кандидат за премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти 1999. није крио колико мрзи Србе, а говорио је да се за рат против Србије спремао још од 1991. године, каже судија Даница Маринковић, која је у време када је била судија Окружног суда у Приштини саслушавала Куртија и водила истраге против „највећих фаворита“ прошлонедељних избора на КиМ.

– Аљбин Курти није стигао да окрвави руке јер је ухапшен на време. Да није, вероватно би успео да организује мрежу гериле међу Албанцима у Приштини током рата 1999, рекла је Маринковићева за Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она се присећа да јој је Курти током саслушања 2000. године на беспрекорном српском издиктирао сва места на КиМ где се у име штаба ОВК, као преводилац и саветник Адема Демаћија, „оца“ ОВК, сретао с представницима међународне заједнице.

– Тврдио је и да је контакт са терористима ОВК прекинуо 1999. после Рамбујеа, незадовољан „меким“ приступом Запада према Србији, наводи Даница Маринковић.

Она је упозорила и да ту изјаву Куртија из истражног поступка не треба узимати здраво за готово, јер је било јасно да је, када је ухапшен 1999. године, покушао да успостави албански герилску мрежу у градовима на КиМ.

Извор: Курир.рс/ Вечерње Новости