Здравље Издвајамо

Уколико имате ове симптоме, одмах се обратите лекару !

Pixabay.com

За разлику од затвора, дијареје, стомачног вируса или тровања поквареном храном, упала слепог црева се много ређе јавља код људи. Према истраживањима, само пет одсто пацијената у току живота доживи овај проблем у стомаку.

Уколико се адекватно не третира, може доћи до пуцања овог закржљалог органа. Неће свака упала узроковати пуцање, али треба имати на уму да се ризик повећава ако се на дуже време не предузме ништа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су неки од симптома и упозорења када морате да се јавите доктору или директно одете у болницу.

Изузетно јаки болови у стомаку
Обично се прво јавља око пупка или изнад њега. Болу обично предходи мука, гађење, понекад и повраћање због чега пацијент мисли да је покварио стомак. Касније се бол осећа у читавом стомаку, али се најчешће локализује у доњем десном делу.

Повраћање и губљење апетита
Осим болова, који су све интензивнији како упала напредује, долази и до појаве мучнине. Упала слепог црева понекад утиче и на остале делове дигестивног тракта, може се јавити у виду повраћања, мучнине и губљења апетита.

Ако имате ове симптоме, а притом трпите болове, требало би да се јавите доктору.

Ретка столица
Идете често у тоалет него што сте раније радили. До овога долази, јер код неких људи слепо црево је постављено ниже у карлици, близу бешике, па самим тим и она постаје нервозна.

Поред пролива, пацијент може осетити сталну потребу да мокри и болове приликом те радње.

Грозница
Ако имате дрхтавицу и хладно вам је, могуће да је дошло до унутрашње инфекције. На овај начин тело реагује и шаље хемикалије у инфицирани део, што се испољава кроз локализован бол или повишену телесну температуру.

Телесна температура је повишена, а пулс убрзан. Температура је најчешће око 38, а ређе до 39 степени целзијуса. Пулс је 80 до 90 у минути. Ако је око 100 откуцаја то указује на озбиљније запаљење.

Не осећате се добро
Ако сте збуњени или дезорјентисани, то је знак да се инфекција доспела у крвоток, што може имати фаталне последице.
– Ако нисте сасвим своји, инфекција напредује и мозак не добија довољно кисеоника и не функционише најбоље – објаснио је Гинголд.

Битно је на време препознати ове симптоме, јер ако је упала блажег интензитета, операција је једноставна а опоравак изузетно брз. Ако дође до развоја тежих фаза, онда је и оперативни зајват тежи и неизвеснији.

Извор: Srbijadanas.com