Регион

УЖАС: Једино је Словенијa против Хрватске за улазак …

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је јуче у Бриселу да је Словенија против тога да о уласку Хрватске у Шенген одлучује садашња Комисија коју води Жан Клод Јункер, те да би то требало препустити идућем саставу Комисије.

„Словенија је против тога да Комисија чији мандат ускоро завршава о томе одучује, тиме би се морала бавити идућа Комисија“, казао је словеначким новинарима Шарец који је учествовао на самиту ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је како је о томе разговарао на маргинама скупа европских челника, али није желео да открије с ким, преноси Хина.

„То данас не могу да коментаришем јер не би било сврсисходно, ионако је превише тога већ у медијима, на друштвеним мрежама, рекао је Шарец.
„Наше стајалиште је јасно, а то је да Комисија о том питању не сме одлучивати политички“, казао је Шарец, а на питање има ли информације да ће одлука Комисије заиста бити „политичка“, додао: „Немамо никаквих посебних информација, али и ми свашта можемо чути“.

Шарец је последњих недеља више пута истакао словеначке резерве о томе да садашња Комисија одлучује о хрватској спремности за улазак у шенгенски простор, појашњавајући да би у случају да одлука буде „политичка“, односно у корист Хрватске и Словенија тада деловала „политички“, не појашњавајући шта би то значило.

Главни Шарецов приговор уласку Хрватске у Шенген не тиче се њене техничке спремности него спора око спровођења арбитраже о граници шта Словенија тражи а Хрватска резолутно одбија.

Одлазећа Комисија коју води Јункер према распореду би у уторак требало да одлучује да ли Хрватска испуњава техничке услове за улазак у сћенгенско подручје, што још не значи улазак Хрватске у Шенген, јер се одлуке о проширењу зоне без граничних контрола доносе на седницама Савета ЕУ и за то је потребан консензус свих чланица Европске уније.

Извор: Курир.рс