Србија

ВЕЛИКА АЛБАНИЈА КУЦА НА ВРАТА! Албанци послали стравичну поруку Србима: Мораћете да се помирите са тим да је Косово…

Дипломата Зоран Миливојевић казе да је овде реч о наставку стратегије обједињавања Тиране и Приштине и у функционалном и у политичком смислу

Порука из Тиране да би власти ове земље и влада у Приштини требало да имају заједницку платформу за дијалог за Београдом уклапа се у великоалбански калуп који се на теренуј полако попуњава, а што западне земље засад немо посматрају, пишу „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да тако њихови саговорници тумаче изјаву вршиоца дужности министра спољних послова Албаније Гента Цакаја да је вазно да та дрзава са новом владом Косова створи заједничку платформу за дијалог према Србији као и да је међу главним становиштима Албаније у погледу ових преговора то да је признање тзв. Косова од стране Србије неопходно за трајни споразум.

За спољнополитицког аналитицара и историчара Немању Старовића ставови Цакаја не представљају новину будући да, како казе, великоалбанска идеја представља општеприхваћен национални циљ којем се приклања готово целокупна политицка сцена како у Тирани тако и у Приштини.

Он међутим сматра и да би укључење Тиране у процес преговора Београда и Пристине могло да буде и корисно, јер би се тиме обухват потенцијалног споразума проширио и на решавање проблема између Срба и Алабанаца у целини.

Дипломата Зоран Миливојевић казе да је овде реч о наставку стратегије обједињавања Тиране и Пристине и у функционалном и у политичком смислу.

„Интерес западних сила у овом моменту је да се Србија сломи и да они остваре своје геополитицке циљеве на Балкану наспрам Кине и Русије, док ће о Албанцима размишљати по принципу „о том потом“, закључује Миливојевић.

 

Извор: Еспресо.рс