Свет Србија

Велика Британија на страни Албаније: Све раде да се одложи …

Савет безбедности Уједињених нација данас ће разматрати извештај о стању на Косову и Метохији. У извештају је истакнута важност наставка дијалога Београда и Приштине. Србију ће представљати шеф дипломатије Ивица Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уочи седнице Велика Британија је покренула иницијативу да се она одложи за новембар, када ће та земља председавати Саветом безбедности УН.

Као званичан разлог, наведено је то што амбасадорка Приштине Вљора Читаку не може да дође због обавеза. Међутм, та иницијатива је добила подршку још само три земље чланице СБ УН и Британци су се нашли у ситуацији да су морали да прихвате седницу, јавља дописник РТС-а из Вашингтона.

Читаку ће ипак присуствовати седници СБ УН која ће бити последња о Косову и Метохији ове године. Од следеће године, оне ће се одржавати два пута годишње, на сваких шест месеци. Прва ће бити у априлу а друга у октобру.

Дописник РТС-а каже да је у извештају УН истакнута важност наставка дијалога Беорада и Приштине. Такође, наведена је и забринутост због спорог повратка повратника на Косово и Метохију.

Посебно ће бити занимљиво представљање Унмикове истраге напада на припадника Унмика руског порекла на КиМ.

Очекује се и да ће министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновити да је повратак избеглог становништва спор, да ће указати на неопходност укидања такси и да ће рећи да је Србија спремна на преговоре са било ким кога Приштина буде одредила.

Одаловић: Опструкција Читаку

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије вељко Одаловић рекао је гостујући на РТС да је једна група земаља у УН чинила све да се тема извештавања са КиМ склони са јавне сцене.

Разлог за захтев за одлагање седнице, наводне обавезе представнице Приштине Вљоре Читаку, Одаловић је назвао опструкцијом, и рекао је да је смешно да озбиљна земља као што је Велика Британија покушава да одложи седницу тако неозбиљним аргументима.

Одаловић истиче да ће, шта год да се договори, морати да нађе епилог пед СБ УН. Каже да је извештај такав да додирује све озбиљне проблеме али да им не даје пуну тежину и формулацију. Порчује да је стање на терену много теже од оног што пише у извештају и да се то мора рећи пред СБ УН.

Говорећи о ситуацији на Космету, Одаловић је навео да месец дана од избора још увек нема разултата избора, да се још нешто броји и да имамо „маскирна одела и свемирске опреме“ као нешто што забавља свет.

Ипак сматра да ће Приштина морати да заврши тај процес и да се отвори простор за Аљбина Куртија и неке који мисле да су још увек у кампањи, да прекину да говоре онако како говоре. Одаловић каже да је математика проста и да ће Курти, који је добио највише гласова, први добити мандат за формирање владе.

Међутим, каже да је питање да ли ће се толерисати његов однос према обавезама које Приштина не спроводи.

Извор: Блиц.рс