Свет

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! Отац убио сина, а разлог је језив

Дуговао је скоро 90.000 евра и имао је потешкоћа да задржи један посао. Због тога је смислио застрашујући план да се реши својих дугова.

То је требало да буде једна од најузбудљивих Ноћи вештица у животу малог Тимотија О’Брајена (8) из Тексаса, али се на крају завршила кобно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осмогодишњак, заједно са својом сестром Елизабет (5), оцем Роналдом, комшијом Џимом Бејтсом и његовом децом није могао да дочека да крене у омиљено сакупљање слаткиша, познато као „trick or treating“ на Ноћ вештица.

То вече 31. октобра 1974. године почело је вечером у кући комшије Бејтса, пре него што су се очеви сложили да поведу децу у сакупљање слаткиша.

Роналд је био угледни члан локалне заједнице у Дир парку у Тексасу, радио је као оптичар у граду и био је ђакон локалне баптистичке цркве, где је и певао у хору. Међутим, нико у заједници није знао да је Роналд био у озбиљним дуговима, преноси британски Мирор.

Дуговао је скоро 90.000 евра и имао је потешкоћа да задржи један посао. Због тога је смислио застрашујући план да се реши својих дугова, а Ноћ вештица била је савршена да га спроведе у дело.

Џим се сложио да их сачека испред сваког дома, а да Роналд са децом иде до улазних врата. Како у једној кући није било никога, деца су отрчала до другог суседа, а само неколико секунди касније, О’Брајен се придружио Џиму на плочнику, стежући пет сламки пуних слаткиша у праху.

Рекао је комшији како је пар био у кући и да су му дали слаткише за децу. Убрзо је почела да пада киша, а породице су морале да се врате кућама.

Док се мали Тимоти пењао у кревет, молио је оца за мало слаткиша, а он му је дао један од штапића које је добио из куће када је био сам. Чак је помогао сину да отвори запечаћени пакет.

Након што је појео слаткише, за које је Тимоти рекао да су били горког укуса, одмах се срушио у агонији. Трчећи до купатила, дечаку је било све лошије, а све време га је држао отац.

Мање од сат времена касније, док је био у колима Хитне помоћи на путу до болнице, Тимоти је преминуо. Када је полиција извршила обдукцију Тимотијевог тела, службеници су открили да је отрован калијум-цијанидом. Слатки штапић који је дечак појео имао је довољно цијанида да убије две одрасле особе.

У почетку је Роналд тврдио да су му људи из празне куће дали слаткише, а полиција је пожурила да упозори другу децу на отровне посластице.

На срећу, нико од преостале деце није појео штапић, укључујући и О’Брајенову ћерку.

Отац је рекао полицији да се не сећа из које куће је су дошли отровни слаткиши, али онда је, након што је био приморан да прошета, препознао дом.

Инсистирао је на томе како је видео само руку мушкарца, као и да на кући нису била упаљена светла. Полиција је тада открила да је власник куће контролор ваздушног саобраћаја и да је био на послу до 23 сата, што значи да никако није могао да преда отровне слаткише.

А онда је полиција сазнала за Роналдов огроман дуг, као и да је отац узео полису осигурања у износу од 10.000 долара за живот сваког детета у јануару 1974. То је увећано за 20.000 долара само месец дана пре дечакове смрти, а само неколико дана пре Тимотијеве смрти, О’Брајен је додатно повећао премију за 20.000 долара за свако дете.

Дан након смрти сина, Роналд је назвао осигуравајуће друштво ради наплате полисе која је гласила на дечака.

Оптужен је по једној тачки за убиство и четири тачке за покушај убиства – и изјаснио се да није крив.

Тврдио је да је његовог сина убио „луди отровник“, локална урбана легенда о лику који даје отровне бомбоне.

Порота га је после 45 минута прогласила кривим, а само сат времена касније осудила га је на смрт.

О’Брајен је убрзо у заједници добио надимак Кендимен. Погубљен је смртоносном ињекцијом 30. марта 1984. године.

 

Извор: Mirror Online/ Srbijadanas.com