Србија

ВУЧИЋ БЕСНО ПОРУЧИО СВИМА: Ми Срби смо људи, нисмо кликери

Праг – Председник Србије Александар Вучић позвао је чланице Вишеградске групе да подрже Србију у европским интеграцијама и да је „погурају“ на том путу.

Вучић је затражио подршку на том путу како би и Србија могла да каже да има пријатеље у Бриселу, који ће да се боре за њу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Онако како сте ви некада гледали у многе западне земље, тако ми данас гледамо у Вишеградску групу и успехе које сте постигли“, рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији по завршетку самита Вишеградске групе у проширеном формату, у Прагу.

Он је додао да се нада и верује да ће и Србија једног дана припадати том клубу.

„Уз наш напоран рад и труд, потребно нам је и ваше разумевање и подршка“, рекао је Вучић и додао да ће те земље увек имати подршку Србије у свим мултилатералним телима и у међународној заједници.

Председник је пренео да је на самиту рекао да је Београд на почетку, као један од услова, имао правно обавезујући споразум са Приштином, али да више нисмо сигурни шта то подразумева – да ли међусобно неометање при уласку у одређене организације, пошто поједине чланице ЕУ, као и САД, траже од Србије признање Косова, што, истиче, није био услов на почетку преговора, у оквиру поглавља 35.

„Такође сам рекао да и у Србији живе људи, да нисмо кликери, да смо 2000. ушли у процес европских интеграција, да су власти говориле да ће 2007. бити завршен процес, а да данас не можемо са сигурношћу да кажемо ни да ћемо 2025. године ући, и под условом да испунимо и урадимо све што се од нас тражи“, рекао је Вучић.

То, истакао је, значи да не зависи све од Србије, те да је утолико његова моја молба чланицама Вишеградске групе, искреним пријатељима Србије и заговорницима проширења Уније, да нам помогну по том питању и да и Србија може да каже да има пријатеље који ће да се боре за нас.

„Знам да се свако бори за своје интересе, својих земаља и грађана, али постојале су земље које су сваку од вас гурале, а ми вас молимо да ви будете заступници Србије у Бриселу, ЕУ, на свим форумима, да нам помогнете, јер ћемо ми као лојални и одани пријатељи моћи да допринесемо ЕУ и убрзаном развоју наших билатералних односа“, рекао је Вучић.

Истакао је да је са пријатељима из Вишеградске групе и Словеније отворено разговарао о свему, а највише о проширењу ЕУ на Западни Балкан, и изразио очекивање да ће те земље подржавати Србију, али и конкретним корацима учинити да тај процес за Србију буде бржи.

„Мене су само за проширење ЕУ на Западни Балкан питали и ја сам рекао нашим пријатељиам и Боруту Пахору да се ми надамо да ће они бити ти који нас неће само подржавати, него конкретним корацима и директним залагањем утицати на све друге и учинити да тај процес за Србију буде бржи и транспарентнији“, рекао је Вучић.

Говорио је, каже, о свим проблемима са којима се суочавамо.

„Нисам крио ни избегавао одговоре на питања о руском утицају у Србији, владавини права. О свему смо отворено разговарао са пријатељима“, рекао је он.

Председник Вучић се, на заједничкој конференцији за медије, захвалио чешком председнику Милошу Земану на гостопримству и на позиву да учествује на састанку.

„За Србију то много значи“, рекао је он, додавши да данас једини представља земљу која није члан ЕУ.

Председник је рекао да се народи Србије и земаља Вишеградске групе доживљавају не само као пријатељски, већ и као братски, и да је то добра подлога за сарадњу.

„Почаствован сам што имам прилику да будем ваш гост и гост Вишеградске групе, у овом месту недалеко од Прага“, закључио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Чешкој да би ЕУ требало да каже Србији да ли може да постане чланица 2025. године уколико испуни све услове или – не може.

„Људи, да знамо, кажите нам, можемо ли ми да рачунамо да, ако испунимо то што нам кажете, постанемо чланица ЕУ 2025. године или не можемо. Тако сте нам рекли пре две године. Само нам кажите, да знамо, да рачунамо каква нам је будућност, јер не можете да правите рачунице за годину дана унапред, земље се воде на другачији начин, морате да имате дугорочнији и озбиљније планове“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији након састанка са представницима Вишеградске групе.

Одговарајући на питање новинара из Мађарске, шта могу друге земље да учине како би се убрзао процес приступања Србије, који, како је навео новинар, тече врло споро, Вучић је рекао да је Србији потребно да неко пред европским представницима отворено говори о Србији и Западном Балкану.

„Ако смем то да дефинишем у једној реченици, а да се нико у Европи не наљути, нама је потребно да неко отворено пред свим европским представницима говори о Србији и Западном Балкану, а не само кад се међусобно сретнемо. Зато сам сигуран, познајући руководство Мађарске, да ће они то да раде, а задовољан сам што ми се чини да томе можемо да се надамо и од Вишеградске групе“, рекао је Вучић.

Вучић каже да то говори као молбу и вапај једног народа, који тражи пажњу, који је завршио важне економске реформе, а треба још много да уради у области владавине права.

„Само молимо за подршку. Не тражимо милостињу, тражимо поштовање за Србију и умећемо то да узвратимо“, рекао је Вучић и додао да Србија у ЕУ не би била најсиромашнија земља ЕУ.

Приметио је и да би Србија била на знатно вишем нивоу да је добила новац, као неке друге државе.

„Да смо добили 10 милијарди евра или више подршке, значајно би били на већем нивоу. Ми не тражимо милостињу, већ само поштовање“, рекао је он.

Председник је рекао да Србија све земље Вишеградске групе доживљава као искрене пријатеље и захвалио им што су желели да га саслушају.

„Надамо се много томе, великој помоћи В4. Хвала што су хтели да нас саслушају, умећемо то да ценимо, јер други нису хтели ни да нас чују“, закључио је председник Вучић.

 

Извор: Тањуг