Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО СВЕ! Траже нам да признамо Косово, а онда ћемо добити…

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да сви од Србије стално очекују признање Косова и поставио питање – а шта би Србија тим признањем требало да добије, да ли је то чланство у ЕУ до 2025. године, а да му одговарају „Александре, ви сте прагматичан човек, видите ситуацију…“

Вучић је на конференцији „ЕУ и Србија: заједничка судбина“, на којој је са бившим председником Европског савета и премијером Белгије Херманом ван Ромпејом разменио ставове и искуства на тему европске будућности Србије, рекао да му је користан глас искреног и поштеног човека какав је Ромпеј.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Указао је да је Србија урадила много тога по питању испуњавања Бриселског договора, а да с друге стране Приштина није испунила један услов, формирање Заједнице српских општина.

„Шест од 15 тачака говори о успостављању Заједнице српских општина, они чак и данас кажу да то нису спремни да учине“, пренео је Ромпеју Вучић.

Констатовао је да Србија мора да уради још много тога на свом европском путу, али да се, увек када је реч о путу Србије ка ЕУ, намеће питање Косова.

Вучић је обраћајући се на панелу навео и данашњи пример манипулације Приштине „отровним“ гласачким листићима.

Каже, данас смо добили потврду од албанског медицинског тима да нема никакве токсичне материје и упитао: „Ко ће то сада да порекне у светским медијима“, уз констатацију да је реч о једној од намонструознијих пропаганди са циљем да се Срби опишу као терористи који желе да науде Албанцима.

Вучић је Ромпеју потврдио своју спремност да о косовском проблему говори увек истину и да је због тога када је говорио о ситуацији на КиМ, да ће компромиси бити болни за нас и како би требало да се понашамо паметније, те да морамо да се ближимо ЕУ, изгубио три процента гласова.

То „нежне“ српске уши не желе да чују, лакше им је да верују да ће ЕУ да се распадне, рекао је Вучић.

Каже и да му је тешко да објасни када оде у БиХ, где га Срби питају како то сви имају право на самооопртедељење, а само Срби немају, и да нема прави одговор на то.

„Изгубили смо многе ствари током деведесетих, доста смо погрешних прорачуна урадили, али људи у Србији не могу то лако да прогутају“, констатовао је Вучић и подсетио да приштинске таксе трају више од годину дана.

То говори о међународној заједници, рекао је он и као пример навео да је Могерини Северној Македонији обећала отварање приступних преговора после Преспанског споразума а да се то није десило.

„Говорим на овакав начин јер сви од Србије очекују да призна Косово, питам шта се ту нуди Србији, да ће једног дана бити ЕУ…“, каже Вучић.

Када ће Србија у ЕУ – можда је најјасније из кратког дијалога Вучића и Ромпеја, који је уследио након истог тог питања председника Србије Ромпеју, на шта је уследио опширан, али не конкретан одговор, па је Вучић поновио: Вучић: Питам вас кад ћемо у ЕУ? Ромпеј: шта год да вам кажерм, не бисте ми веровали.

„Ако не решимо косовско питање, наша економија неће бити одржива“

Вучић је рекао данас да је веома задовољан економским реформама које се спроведе, иако људи и даље живе скромно, али боље него пре, те упозорио да, ако не решимо косовско питање, наш економски развој неће бити одржив.

Људи, према његовим речима, то не знају и не желе да знају, нити чују, јер грађани Србије имају нежне и осетљиве уши који нису навикле на лоше вести.

Вучић је, одговарајући на питање шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, који је констатовао да ЕУ представља разум и рационалност, али и да су и грађани ЕУ такође емоционални, како може да се превазиђе дилема да Србија гледа на ЕУ као нешто што је прави пут, рекао да је указао да у Србији немамо довољно емоција да бисмо подржали европски пут Србије.

„Имамо све рационалне елементе када је реч о трговинској размени, страним улагањима, па чак и ако говоримо о миру, стабилности, безбедности. Али када разговарамо о емоцијама то је другачије“, објаснио је он.

Вучић је истакао да је косовско питање проблем српског народа који морамо да превазиђемо.

„Био сам много радостан када сам први пут чуо да постоји могућност да Фолксваген (ВW) дође у Србију. Мислим да би то све променило у земљи. Људи би другачије размишљали. Мислио сам да је то велика прилика. ВW је отишао у Турску, сада не иде у Турску, али, изабраће без сумње Бугарску, неће то бити Србија“, казао је председник Србије на конференцији „ЕУ и Србија: заједничка судбина?“.

Указао је да је тако размишљао о томе због емоција код грађана, и подсетио да су људи позитивно реаговали на посету француског председника Емануела Макрона, који није обећао многе ствари, али је показао поштовање, захвалност и да цени српски народ.

„Све је то питање емоција. Када разговарамо са Европљанима, да ли они показују поштовање? Неки да, неки не. Дођу и кажу ‘морате да решите косовско питање, да признате Косово’. И онда очекујете да видите емоције са наше стране?“, упитао је Вучић и наставио: „Видели сте Макронове оцене у истраживањима које су муњевито отишле у небо, као и Тускове када је дошао овде и показао поштовање према нашој држави. То је све емотивно, не рационално питање“.

Вучић је додао да људи нису глупи и да, када се одлучују да напусте земљу и иду да раде негде, не иду у Кину, Турску, већ у ЕУ, али да, ако их питате кога више воле, да ли Кину или Холандију, 65 одсто би рекло Кину.

Он је казао да би грађани Србије желели да добију јасне гаранције од ЕУ како ће изгледати будућност наше земље, а онда да кажу шта можемо да испунимо.

„Када је реч о рационалним елементима сви су на страни европског пута“, закључио је Вучић, додајући да Фабрици то исто може да види кроз истраживања.

 

 

Извор: Курир.рс/ Тањуг