Русија Свет Србија

ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Да ли ће С-400 остати у Србији?

Моћни руски системи С-400 и батерије „Панцир-С“ допремљени су у Србију, где је почела друга фаза заједничких руско-српских војних вежби противваздушне одбране „Словенски штит 2019“. То је први пут у историји да ови најсавременији системи учествују на војној вежби у иностранству.

Прва фаза „Словенског штита 2019“ одржана је прошлог месеца у Русији, у Астраханској области.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Након што је активна фаза вежбе успешно завршена на полигону ’Ашулук‘, дошло је време за њен наставак на територији Републике Србије. Транспорт ракетних система ПВО започет је у понедељак, док смо ми још сумирали утиске са изузетног приказа способности Војске Србије ’Слобода 2019‘. Авионима Ил-76 ваздушно-космичких снага Руске Федерације извршено је пребацивање батерије система Панцир-С , а затим је у уторак и среду стратешким транспортним авионом Ан-124 ’Руслан‘ извршено пребацивање делова дивизиона С-400 ’Тријумф‘“, каже за Спутњик војни експерт Светозар Јокановић.

Иако малобројније у односу на вежбе које Војска Србије спроводи са другим земљама, вежбе са оружаним снагама Руске Федерације превазилазе све друге по квалитету и доприносу подизању одбрамбених способности Војске Србије.

„Не само да се на овим вежбама доказује да су припадници Војске Србије потпуно овладали свим знањима и вештинама потребним да успешно извршавају све задатке у одбрани своје земље, већ је дошло до изузетне размене искустава и упознавања са најсавременијим средствима, од којих нека ускоро улазе у наоружање Војске Србије. И не само да су припадници 250. ракетне бригаде прошли обуку и дејствовали на полигону, они су имали и могућност да из прве руке сазнају све о искуствима њихових колега из Руске Федерације, односно од оних који су овај систем испитали у реалним борбеним условима“, истиче Јокановић.

Извори Спутњика наводе да ће руски системи С-400 и „Панцир-С“ по завршетку војне вежбе „Словенски штит 2019“ бити враћени у Русију.

Илија Животић: Набавка Панцира С више него оправдана

Експерт за безбедност Илија Животић за Курир каже да је Панцир С систем који би представља значајно појачање за одбрану наше земље:

Практична примена система Панцир С је доказана у одбрани руске базе Хмејмим у Сирији где је овај систем заједно са системом ТОР М2 успео да обори чак 118 дронова од послатих 120 од стране терориста. Такође Сиријска армија је са испаљених 25 ракета успела да обори 23 крстареће ракете приликом бомбардовања од стране западних земаља али и да обори извиђацки авион Ф4 из састава Турског ратног ваздухопловства који је ушао у дубину Сиријске територије.

Са друге стране амерички систем Патриот је тотално заказао у Саудијској Арабији где није не оборио ни један дрон којим су Хути напали нафтна постројења, већ није ни детектовао нити један дрон својим радарима са којима је био повезан.

Додатна мотивација за набавку Панцир С1 је свакако модификација коју су Руси извели на њима а то је могућност обарања дронова приручне израде које терористи најчешће користе, а који лете на изузетно малој висини, што је за све остале системе немогућа мисија. Предност је такође могућност гађања циљева који се касно детектују, односно оних који приђу на само 200 метара од штићених субјеката. Ово је нарочито важно када се штите колоне које су у покрету.

Свему томе треба додати изузетну отпорност овог система на све врсте електронског ометања што се показало као слабост појединих доста скупљих система западне производње. Ако се томе додају изузетно повољни финансијски услови са руске стране о којима се незванично говори, набавка овог ПВО система без обзира да ли се ради о постојећој ( могућност надоградње на ниво Панцир СМ је лако доступан) или варијанти СМ са повећаним дометом и нешто бољом заштитом за посаду је више него оправдана.

Ова све изгледнија набавка уз пет комплета дронова последње генерације Птеродактил 2 (сваки комплет се састоји од 3 дрона) из Кине, већ договорених борбених хеликоптера из Русије као и француских ракета Мистрал Србију ставља за лидера на Балкану а на позицију одмах иза Румуније у овом делу Европе“, каже Животић за Курир.

 

Извор: Курир.рс/ rs.sputniknews.com