Србија

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ! Руси јасно показали Србима: Ако вас неко нападне…

Другог дана Братство авијатичара Русије и Србије (БАРС) изводи практична дејства са бојевим гађањем и извршава тактичке задатке на полигону „Ашулук“.

Мешовите руско-српске посаде изводе вежбу борбених дејстава у току извршења задатака спречавања ескалације оружаног сукоба на државној граници и спровођење акције трагања и спасавања. На дневном реду је и бомбардовање циљева на земљи дању и ноћу.

Српски и руски пилоти током реализације ових задатака користиће наочаре за ноћно осматрање.

Време у Астраханској области је делимично облачно и ветровито, али омогућава извршење планираних задатака.

„Вежба БАРС је још један доказ успешне дугогодишње сарадње оружаних снага двеју земаља. Ове године се изводи пети пут — јубиларни, овде на југоистоку Руске Федерације. Наши пилоти имају могућност да се заједно са руским колегама обуче у примени борбене авијације авиона МиГ-29, да науче нешто од руских колега који сигурно имају више искуства, пошто имају и бројније, веће и јаче Оружане снаге“, рекао је за Спутњик изасланик одбране Републике Србије у Руској Федерацији пуковник Будимир Гајић, који присуствује и финалној фази вежбе.

Пуковник напомиње да је Војска Србије, осим вежбе која се реализује ових дана — БАРС, ове године имала врло успешну сарадњу са Русијом и да је реализовано више заједничких вежби.

„Поменуо бих само вежбу са Западним војним округом, где је учествовало 200 припадника Оружаних снага Републике Србије, затим вежба ПВО јединица ’Словенски штит‘, која је прошле недеље завршена у Србији, а пре тога је реализована овде, на овом терену где се тренутно налазимо — у Астраханској области. Осим тога, као посматрачи учествујемо у вежбама ОДКБ-а, тако да је ово само један од видова сарадње Оружаних снага Републике Србије и Оружаних снага Руске Федерације“, рекао је Гајић.

Војни атеше је изразио наду да ће сарадња између војски Србије и Русије у будућности бити још чвршћа, иако је и сада на веома високом нивоу.

„За наредну годину планиран је још већи број заједничких активности, тако да се сарадња захваљујући руководствима двеју држава развија у позитивном правцу и надамо се да ће у будућности бити само јача и успешнија“, нагласио је Гајић.

У руској Астраханској области у току је војна вежба „Братство авијатичара Русије и Србије“ („БАРС-2019“), на којој руски и српски пилоти увежбавају борбено летење и бојево гађање.

План вежбе подразумева употребу руских ловаца МиГ-29УБ и борбено-транспортних хеликоптера Ми-8МТШ.

Групу пилота Војске Србије предводи командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, а војне вежбе „БАРС-2019“ трајаће до 1. новембра.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...
Loading...