Србија

ЖЕЛИТЕ ЕУ ПАСОШ? Ево шта треба да урадите

Последњих неколико година, све већи број грађана наше земље затражио је пасош неке од оближњих земаља које су чланице ЕУ, првенствено да би могао да се запосли на тржишту Уније. Бројне земље зато су пооштриле услове за добијање тог цењеног документа, захтевајући на пример, познавање историје те земље и тест језика уз већ стандардне потврде о пореклу.

Истраживали смо како је могуће доћи до држављанстава земаља чланица ЕУ из нашег најближег окужења и шта је то што оне траже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска

Хрватско држављанство може добити дете рођено у иностранству уколико му је један родитељ хрватски држављанин, ако има пријављено место пребивалишта у Хрватској или ако се родитељи изјасне да је оно хрватске националности.

Пунолетне особе могу тражити хрватско двојно држављанство ако су директни потомци исељеника до трећег колена и њихови брачни партнери. Двојно држављанство браком са хрватским држављанином можете стећи само ако имате пребивалиште на територији Хрватске.

Особе које на овај начин траже хрватско држављанство морају да докажу познавање хрватског језика, латиничног писма, хрватске културе и државног уређења.

Уколико сте припадник хрватског народа, имате право на држављанство ако приложите доказ да сте се некада изјашњавали као Хрват или Хрватица.

Од када је Хрватска ушла у Европску унију све више оних који су избегли током деведесетих, њихови потомци и они којима су родитељи етнички Хрвати покушавају да дођу до хрватског пасоша, због чега је та држава пооштрила услове и провере.

– Моја баба је рођена у Хрватској, а отац ми има двојно држављанство. Рекли су ми да сам пре уласка Хрватске у ЕУ могла на основу тога да добијем држављанство без проблема, али да сада могу само да покушам. Доставила сам им све папире који су ми тражили, али су ми након годину дана тражили доказ да сам се некада изјаснила као Хрватица. Дала сам им чланску карту клуба чији сам члан, али су ми после тражили доказ да сам се у току школовања изјаснила као Хрватица. Пошто то нисам успела да набавим, одбили су мој захтев – рекла је једна Београђанка.

Словенија

Физичко лице може стећи држављанство Републике Словеније натурализацијом уколико је живело у тој држави 10 година, од тога најмање пет година пре подношења пријаве.

Двојно држављанство браком са држављанином Словеније можете стећи након три године брака и најмање годину дана заједничког живота у Словенији, а у том случају матична држава мора да потпише испуњење услова да ће особа првобитног држављанства изгубити имовину у тој земљи.

Двојно држављанство можете добити и ако сте словеначки исељеник или његов потомак у првој линији до четвртог колена , или ако сте лице са признатим избегличким сатусом у Словенији.

Закон познаје и ванредну натурализацију која убрзано и олакшано даје држављанство у случајевима када би држава од тога имала научну, економску, културну или сличну корист и тада Словенија не тражи да се одрекнете претходног држављанства.

Дете може добити држављанство рођењем уколико му је најмање један родитељ Словенац, без обзира на то у којој се држави роди. Уколико се дете роди у иностранству, а само му је један родитељ држављанин Словеније, родитељи морају дете да прогласе словеначким држављанином и то морају учинити до његове 18. године.

Мађарска

Један од најпопуларнијих европских пасоша које држављани Србије покушавају да добију јесте мађарски. Наиме, за добијање мађарског држављанства постоји само мали број обавезних услова, и притом није битно колико новца имате на рачуну или чиме се бавите. Међутим, постоји један камен спотицања – а то је обавезно знање мађарског језика.

Иако можда у Мађарској нисте провели ни дан, а камоли тамо живели и радили, ипак имате шансу да постанете њен држављанин, на основу својих предака.

Свако коме је неки предак рођен у угарском делу некадашње Аустро-Угарске до 26.7.1921. године, што подразумева читаву данашњу Војводину и делове Хрватске, и свако са претком рођеним у Бачкој од 11.4.1941. до 20.1.1945. године има право да конкурише за мађарски пасош. Не мора тај предак да буде етнички Мађар, његова националност у овом случају није битна, већ је довољно само то да имате доказе о његовом рођењу на некој од горенаведених територија. Чак није ни битно колико је дуго тамо живео и где је умро.

Можете и да аплицирате за мађарски пасош и на основу супружника који је мађарски држављанин, уколико сте најмање пет година у браку и имате дете или, ако немате децу, онда је услов да сте у браку најмање десет година.

Али, још пре него што се наоружате изводима из књиге рођених или венчаних, копијама личних докумената и попуњеним формуларима које подносите у амбасади или конзулату, обавезно почните да учите мађарски језик или да га вежбате. Деца до 14 година старости добијају држављанство на основу родитеља, без провере познавања језика.

Данас у Србији постоје бројни курсеви и професори који дају часове мађарског управо са циљем да прођете тест за добијање држављанства.

Управо због све већег броја кандидата за мађарско држављанство, пооштрен је тај услов, па је сада неопходан средњи ниво знања језика. Осим тога имајте у виду да и када добијете држављанство, морате да наставите са вежбањем мађарског, јер иначе и на царини могу да вам поставе питања на мађарском, па да, ако утврде да не знате језик, одузму вам ваш мађарски пасош и покрену процес за одузимање држављанства.

Румунија

За разлику од Мађарске, Румунија је задала много више услова за стране држављане који желе њен пасош. Ако рачунате на неког претка Румуна, то вам за добијање пасоша неће бити од помоћи, јер стицање пасоша по том основу тренутно не постоји у Румунији.

Румунско држављанство можете добити само ако сте најмање осам година боравили у Румунији или сте у браку са румунским држављанином најмање пет година.

Један од ова два услова је обавезан, али никако није довољан.

Подносилац захтева мора да има више од 18 година. Даље, од онога ко жели румунско држављанство, очекује се да буде лојалан Румунији, што подразумева да својим понашањем и ставовима мора да докаже да никад није радио ништа против Румуније и њене националне безбедности.

Осим тога, особа која конкурише за румунски пасош мора да има доказ да није осуђиван за неко кривично дело које би га учинило недостојним да буде румунски држављанин. Даље, мора да има обезбеђена легална средства за пристојан живот, у складу са законом о странцима.

Као Мађарска, Румунија такође инсистира на солидном знању језика, али иде и даље од тога. Наиме, морате да имате и основна знања о румунској култури и историји, да будете упознати са одредбама румунског устава, али и да знате речи румунске националне химне.

Међутим, постоји могућност одређених олакшица па тако држављани ЕУ, избеглице, међународно признате особе и они који су у Румунију уложили најмање милион евра, могу да постану држављани уз упола краће временске одреднице из првог наведеног услова.

Такође, они који су доказано значајно доприносили очувању и ширењу румунске културе, цивилизације и духовности могу да испуне само услове о пунолетности, да доказују лојалност земљи и да нису осуђивани. Међутим, није јасно шта се заправо под тим доприносом румунској култури подразумева. Исто важи и за оне који промовишу Румунију спортским резултатима.

Бугарска

Бугарски пасош такође је на листи најпожељних за грађане региона. Сам поступак је комплексан, а до жељеног пасоша проћиће најмање 12 месеци (обично дуже). Постоје три начина да се добије пасош Бугарске – добијање држављанства на основу порекла, рођењем на територији Републике Бугарске и пријемом, тј. натурализацијом.

Према Законом о држављанству Бугарске право на подношење захтева за држављанство имају старији од 18 година, особе које су имале стално пребивалиште у Бугарској у последњих пет година, особе које нису осуђиване, које имају приходе и занимање које им омогућава да се издржавају у Бугарској. Потребно је и знати језик (јер је интервју у склопу пријема на бугарском), али и одрећи се свог претходног држављанства или га се одрећи од тренутка стицања бугарског држављанства.

У пракси најчешће се до држављанства долази на основу порекла, за шта је потребан документ под називом „Уверење о бугарском пореклу“, које издаје Државна агенција за Бугаре у дијаспори (ДАБЦ) чиме потврђује да је неко од родитеља или усвојитеља подносиоца захтева Бугарин на основу чега се тражи држављанство.

Како се наводи у Закону о држављанству Бугарске, апликација било које особе која испуњава услове за стицање бугарског држављанства путем натурализације биће одбијена ако постоје „озбиљни разлози да се верује да због свог понашања може представљати претњу јавном реду, јавном моралу, јавном здрављу или националној безбедности“.

Право на буграски пасош имају и особе које су добиле избеглички статус минимум три године пре подношења захтева за натурализацију. Такође, поменути закон предвиђа да свако лице које није држављанин Бугарске може стећи држављанство уколико Република Бугарска има интерес за његову/њену натурализацију или ако је дотична особа дала посебан допринос Бугарској у социјалној и економској сфери, у области науке, технологије, културе или спорта.

Иначе, на интернету је могуће пронаћи много огласа у којима се нуди посредовање у добијању документа који отвара врата тржишта рада у ЕУ, уз понуду да за новац исти буде издат у року од неколико месеци. Агенције које нуде ове огласе нису увек поуздане, па није реткост да су људи који су на тај начин покушали да дођу до „бугарских папира“ бивали преварени. Највећи интерес за добијање бугарских пасоша влада у Македонији, где је 2018. године било поднето чак 10.000 захтева за добијање потврда о бугарском пореклу.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс