Србија

АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ! Трамп има план за Косово: Све ће се решити до марта 2020. године! Србима се ово неће свидети

Албански лобиста Данијел Сервер тврди да амерички председник има тајни план за Косово * Трамп спреман да попусти Србима и одобри поделу, тврди Сервер

Председник САД Доналд Трамп решио је да до марта 2020. године подели Косово и Метохију и тако оконча једну од највећих европских криза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово тврди познати албански лобиста професор Данијел Сервер. Он каже да администрација у Вашингтону има тајни план за Косово који подразумева ‘попуштање Србима и подршку подели’. Према речима Сервера, Трамп је именовао амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела управо са циљем да ‘оживи идеју размене територије’.

Заједнички притисак

Сервер тврди да ће се Американцима у притиску на Приштину придружити и највиши функционери ЕУ, због чега ће Албанцима бити веома тешко да се одупру.

„Европљани и Американци вршиће јак притисак на Приштину да постигне договор са Београдом пре избора у Србији на пролеће 2020. године. Не видим никакву предност за Косово ако попусти под тим притиском. Приштина мора да буде спремна да одбије лош споразум како би потом постигла добар. Лош споразум је сваки који крши суверенитет и територијални интегритет земље, а добар споразум би обезбедио довољан степен децентрализације и мањинским заједницама омогућио да управљају својим срединама“, написао је Сервер на свом блогу.

Овај амерички ‘стручњак за Балкан’, иначе професор Универзитета ‘Џонс Хопкинс’ у Вашингтону, наглашава и да му није најјасније зашто су САД именовале двојицу изасланика за процес нормализације односа Србије и Косова – Метјуа Палмера и Ричарда Гренела.

„Не би ме изненадило да етнички националиста, амбасадор Гренел, који је већ урадио све што може да увреди владу Немачке, покуша да оживи пропалу идеју о размени територија. За стабилност региона кључно је да се границе не цртају по етничким линијама“, истиче Север.

Коментаришући ове наводе, Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност каже да никако не треба изгубити из вида да је Сервер декларисани албански лобиста, па његове изјаве треба анализирари као страх од коначног разрешења косметског питања.
– То коначно решење би подразумевало одустајање Албанаца од максималистичких захтева. Иако би било лепо да је господин Сервер, иначе одличан познавалац прилика на Балкану, у праву, плашим се да смо од коначног споразума и даље јако далеко – подвлачи Рајић.

Суштински компромис

И историчар и политички аналитичар Немања Старовић оцењује да Серверове изјаве треба узети са великим опрезом.

– Тврдња о намерама Беле куће да се убрза постизање споразума Београда и Приштине чини се тачном, о чему говори именовање два америчка специјална изасланика за ово питање, што није досад забележено у историји америчке дипломатије. Евидентно је да Гренел за мисију има постизање ‘мировног споразума’ у веома амбициозном временском оквиру. Но, имајући у виду кристално јасне ставове Србије, оличене у тврдњи председника Вучића да неће дозволити било какво понижење наше државе и народа, верујем да и сам Гренел схвата како је споразум могућ једино по моделу суштинског компромиса. Такође, упркос противљењу даљим територијалним променама на Балкану које долази из бројних европских престоница, досад није понуђен ниједан други модел који би представљао компромис – закључује Старовић.

 

Извор: Информер.рс