Свет

ФРАНЦУЗИ ПРИЗНАЛИ: Чекамо Русе да завршимо оно што смо почели! Без њих нема ништа

Специјални представник председника Русије Владимира Путина за међународну културну сарадњу Михаил Швиткој рекао је да су Французима у обнови Нотр Дама потребни људи који се добро сналазе у припремању пројеката рестаурације.

„Још нисам видео званично писмо, имали смо само усмени договор о томе да писмо треба да стигне. Оно ће бити повод за разматрање какви су стручњаци потребни Французима. Желим да сви разумеју: сада се разрађује само пројекат обнове споменика. Потребни су људи који се добро оријентишу управо у стварању пројеката рестаурације — не непосредно мајстори-рестауратори, него људи који знају теоријске аспекте, архитекте-рестауратори који треба томе да допринесу“, рекао је Швиткој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да ће се надлежни ресори ускоро посветити том питању и одлучити који ће стручњаци бити упућени у Француску.

Раније је француска амбасадорка у Русији Силви Берман саопштила да је Француска званично позвала руске стручњаке да учествују у обнови Катедрале Нотр Дам у Паризу, која је озбиљно оштећена у априлском пожару.

„Одржавамо контакте у вези с тим питањем и позвали смо руске стручњаке који ће нам помоћи да обновимо Катедралу Париске Богородице. Спремни смо да сарађујемо с Русијом, званично смо позвали стручњаке, захвални смо им што ће нам помоћи. Лично сам била веома дирнута што су се Руси у тренутку када се то догодило с великим саосећањем односили према томе“, рекла је Берманова новинарима.

Највећи пожар у историји Нотр Дама догодио се 15. априла ове године. Обрушио се врх Катедрале, а пламен је обухватио целу конструкцију. Ватрогасци су саопштили да су структура Нотр Дама, уметничка дела и реликвије сачувани. Председник Француске Емануел Макрон је саопштио да је планирано да Нотр Дам буде обновљен за пет година, иако многи стручњаци тврде да је за реконструкцију потребно 10 до 15 година.

 

Извор: rs.sputniknews.com