Србија

ГРАЂАНИ ПОБЕСНЕЛИ: Уводи се нови закон, ови аутомобили су забрањени !

Реално је да од 2021. године у Србији на снагу ступи забрана увоза аутомобила са „евро3“ стандардом мотора, изјавио је данас министар за заштиту животне средине Горан Триван.

Он је за ТВ „Прва“ рекао да је то једна од мера која је неопходна за смањење загађења ваздуха, као и борбе са опасним отпадом, што стари аутомобили након употребе постају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нисам сигуран да можемо више да дозвољавамо да будемо гробље најлошијих аутомобила“, казао је Триван и додао да су аутомобили сами по себи опасни отпад и да се ту не ради само о издувним гасовима којима загађују ваздух.

Како је навео, Министарство заштите животне средине далеко је „догурало са иницијативом за забрану увоза ‘еуро3’ аутомобила“, међутим, како додаје, и ту је потребно постићи одређени консензус у друштву.

Подсетио је да су најстарија возила и најмање безбедна и ако би се правила статистика која возила учествују у саобраћајним несрећама у Србији, можда би се дошло до података да су то она најлошија, а то значи најстарија. Триван наводи да би за почетак био забрањен увоз „евро3“ мотора, а да лично сматра да би било добро размислити и о забрани „евро4“.

Он наводи да ће тек од половине 2020. године успети да се реше све административне ствари које се тичу тога, те да је реално да то може да ступи на снагу од 2021. године. „Није реч само о загађењу, већ и о безбедности. Не верујем да ће цена битно утицати на то шта ћемо радити, држава мора да повуче тај потез да бисмо сами себе заштитили. И у овоме што се десило последњих 15 дана када је загађеност у питању, видмо последице саобраћаја, односно саобраћај је значајно допринео томе“, рекао је министар.

Истиче да први корак ка смањењу загадјености ваздуха који се тиче саобраћаја јесте да се елиминишу лоши мотори, а да је други корак да се ограничи кретање возила која највише загађују, што би кроз пар година допринело знатном паду загађења ваздуха из аутомобила.

Председник Српске асоцијације увозника нових возила Милош Петровић казао је да све иде у корист половних аутомобила, односно да док се увезе максимално тридесетак хиљада нових аутомобила, у истој години буде увезено преко 150.000 половних.

„Ако то гледамо кумулативно, за претходних пет година је 800.000 старих возила ушло у Србију, а када преведемо то у опасан опад – 800.000 тона ће остати у Србији негде на неким плацевима да загађује човекову средину“, казао је Петровић.

Навео је да су возила „евро3“ почела да се производе 2000. године и да су на крају свог животног века, а да су возила „евро4“ почела са производњом 2003. године, те да Србија има обавезу да их искључи из саобраћаја јер не задовољавају еколошке критеријуме.

Додао је и да од маја 2021. године сваки аутомобил који буде имао повећану емисију гасова неће моћи да прође технички преглед.

„Најважније је вратити безбедност на улице. Ако бисмо ‘евро3’ аутомобиле укинули смањили би загађење и вратили већу безбедност на улице“, наводи Петровић.

И Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја сматра да је добра иницијатива да се забрани „евро3“ мотор јер, како каже, то су стара возила и не само да загадјују животну средину већ утичу и на безбедност.

Председник Уније потрошача Србије Денис Перинчић сматра да забрана увоза „евро3“ аутомобила неће много утицати на цену половних возила јер, како каже, држава треба да спреми и неки пакет субвенција за модернија возила, а, с друге стране, ефекти који се буду постигли елиминацијом возила „евро3“ и „евро4“ биће вишеструки.

Извор: Тањуг