Србија

ГРАЂАНИ ПОЖУРИТЕ! Петак је последњи дан: Ако ово не уплатите чекају вас оштре казне!

Београд — За грађане Србије у петак истиче рок за плаћање последње рате пореза на имовину за ову годину.

У решењу о утврђеном порезу које грађани добијају почетком године стоје рокови и износи за целу годину по тромесечју.

Нјих је потребно платити у року од 45 дана од дана почетка тромесечја. Тако рате падају углавном 15. у месецу: фебруару, мају, августу и новембру, преноси Прва ТВ.

За нов стан од 50 квадрата у Београду у првој зони у просеку је потребно издвојити 18.600 динара за годишњи порез на имовину.

“Оно што је битно рећи 50 посто пореза се плаћа ако се користи имовина, у односу на ону некретнину која се не користи. Порез на имовину може платити или онај који користи или власник, али се газда мора на крају побринути да порез буде измирен”, каже економиста Милан Ковачевић.

Многи грађани не знају да постоје казне ако не плате на време порез.

“Нисам платио порез. Шта вреди када немам лову?”, каже један од грађана за Прву ТВ.

Такви добију опомену с каматом, која је на годишњем нивоу нешто виша од 12 одсто. За десет хиљада динара пореза на имовину ако касните мораћете да платите 634 динара више. Ако окренете главу на другу страну, можете бити и кажњени и то најмање 5000 динара.

Грађани Србије у сваком тренутку на интернет-сајту локалне пореске администрације или путем апликације за телефон могу да сазнају износ годишњег пореза. Међутим, стручњаци сматрају да то није најпоузданији начин.

“Стално се говори о томе како ће електроника у томе помоћи, али ви до сада не можете знати колико сте платили, колико дугујете, да ли сте направили неку грешку”, објашњава Ковачевић.

Због тога је и даље најсигурније пешке. Пут под ноге па у општину на којој се налази ваша непокретност. Тамо порез на имовину и плаћате. Све остале порезе и даље плаћате код пореске управе Србије.

 

Извор: Б92/ Прва тв