Свет

ХОРОР! Ископали остатке два мала детета, а када су видели шта се налази на њиховим главама остали су скамењени

Pixabay.com

Археолози су на еквадорском историјском локалитету наишли су на језиво откриће – ископали су остатке два мала детета које су имала на главама „шлемове“ направљене од лобања друге деце.

Они су копали у древном комплексу у Салангу на обали Еквадора од 2014. до 2016. Ту су открили остатке 11 људи међу којима су и два детета, као и шкољке, артифакте и камене фигуре посвећене прецима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заједнички тим археолога са Универзитета у Северној Каролини и Техничког универзитета у Манабију у Еквадору навео је да је ово једини познати случај у којем су лобање деце коришћене као шлемови за децу, пише „Лајв сајенс“.

Научници не знају шта је убило ову децу. Кациге су биле постављене чврсто око глава одојчади старих свега неколико месеци, открили су археолози. Вероватно је да су лобање старије деце још увек имале месо када су биле претворене у шлемове, јер без меса, кациге од лобања не би могле да стоје тако чврсто приметили су археолози.

Кацига лобање постављене на главу беб која је стра око 18 месеци, потицала је од другог детета, узраста између четири и 12 година.

Друго новорођенче које је пронађено са таквим шлемом око главе било је старо између шест и девет месеци, а шлем је направљен од детета старости између две и 12 година када је умрло.

Између глава беба и ових језивих шлемова налазиле су се и заглављене кости прстију. Археолози нису сигурни зашто су кациге израђене од дечијих лобања постављене на бебе.

– Можда то представља покушај да се заштите њихове душе – кажу археолози.

У близини остатака новорођенчади археолошки тим је такође открио фигурице, које представљају њихове претке, направљене од камена. Овај налаз подржава ову идеју заштите.

Сам историјски локалитет потиче из око 100. године пре нове ере и вероватно га је култура Гуангале користила за сахрањивање.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbijadanas.com/ Live science