Регион Србија

ХРВАТИ РУШЕ БАЛКАН: Удружили се са ЦРНОМ ГОРОМ И АЛБАНИЈОМ, смета им Вучић !

loading...

Обавештајне структуре из Хрватске, заједно са службама Црне Горе, Албаније и лажне државе Косово, покушавају да по сваку цену сруше пројекат балканске уније, који се реализује на иницијативу председника Србије Александра Вучића

Разлози су, према информацијама из обавештајних кругова, двојаки: политички и економски. На првом месту смета им што иницијатива долази од српског председника, чиме Вучић и наша земља цементирају кључну позицију у региону. С друге стране, ако се формира велико заједничко балканско тржиште, оно би економски могло буквално да поједе Хрватску.

До сличног закључка у својој анализи дошао је и ИФИМЕС, међународни институт за блискоисточне и балканске студије у Лјубљани. У документу под називом “Западни Балкан 2019: балканска иницијатива за 21. век” наводе да постоје озбиљни разлози за забринутост јер су, тврде, обезбеђене знатне количине новца усмерене на дискредитовање мини-Шенгена.

Поједине обавештајне и криминалне структуре из Црне Горе, Албаније и Косова блиске властима у сва три центра, као и одређени делови међународне заједнице и са истока и са запада, учиниће све да зауставе успостављање малог Шенгена, као и да произведу нестабилност и кризу, пре свега у Србији, и на тај начин да покушају на нелегалан начин да промене власт у тој земљи – наводи се у анализи.

ИФИМЕС, додуше, не помиње Хрватску, али то је само зато што се анализа односи искључиво на подручје западног Балкана.

Дугогодишњи обавештајац, потпуковник у пензији Лјубан Каран каже да је постало сасвим јасно да ће мини-Шенген унапредити регион и да ће економски и у сваком другом погледу ојачати Србију.

– Хрватској се смањују економске шансе у овом региону и губи се чврсто савезништво држава у региону које су у договору са Хрватском подривале Србију. Кључне позиције на западном Балкану, ако договор успе, преузима Србија – истиче Каран.

Бивши шеф београдске полиције Марко Ницовић додаје да су се регионалне обавештајне службе дигле на ноге јер се плаше доминантне улоге Србије у том процесу.

– Србија као земља која у региону има највећи број становника, најјачу привреду и политички добро стоји и на истоку и на западу велика је претња плановима Црне Горе, Хрватске и Приштине – наводи Ницовић.

Према речима потпредседника парламента Владимира Маринковића, ова иницијатива највише је засметала Хрватима.

– Првенствено због тога јер им смета што је Србија неспорни политички и економски лидер региона и свакодневно јача своју геополитичку позицију. Захваљујући председнику Вучићу, Србија ће и ове године бити шампион по нивоу страних директних инвестиција и по привредном расту не само у региону него и на нивоу целе Европе, а формирање мини-Шенгена ће још оснажити економски утицај Србије и појачати нашу конкурентност – закључује Маринковић.

Извор: Srbijadanas.com

Loading...
loading...
loading...