Свет

КИПТЕ ОД БЕСА: Албански ЏИХАДИСТИ пред распадом ! У току јуриш на …

Сиријска арапска армија наставља нападе на северозападу провинције Латакија, а главна мета је планински град Кабани.

Напад води 4. оклопна дивизија, а акција је почела синоћ силовитим јуришом на обронке планине Зувакијат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После жестоке борбе која је трајала до раних јутарњих часова сиријска војска је ослободила целу планину, што је натерало џихадисте да се повуку у јужне делове Кабанија.

Према војним изворима које преноси Ал Масдар сиријске трупе се спремају за напад на јужне делове Кабанија. Кабани је већ месецима мета спорадичних напада у којима сиријске трупе трпе велике губитке.

Главни проблем у заузимању овог града је чињеница да се налази на тешком терену, а да је добро утврђен од стране џихадиста Хајат Тахрир ал-Шама и Туркестанске исламске партије.

Занимљиво је да окосницу џихадиста Хајат Тахрир ал-Шама чине Албанци пореклом са Косова и Метохије. У мају ове године сиријска армија је навођеном противтенковском ракетом убила Рона Аминија, џихадистичког снајперисту. Он је био озлоглашен у редовима Тахрироваца, и поносио се надимком Мухамед Албанац.

Туркестанска исламска партија је једна од најокрутнијих и насопаснијих формација у Сирији. Нјих углавном чине Ујгури из Синкјанга, кинеске провинције на крајњем западу где је већинско становништво муслиманске вероисповести.

Они су из Кине преко Авганистана и централноазијских земаља населили у делове Сирије из којих су Алавити протерани. Нјихов тачан број није познат, али верује се да Туркестанска исламска партија броји 5000 бораца.

Озлоглашени су по индоктринацији деце, а поготово по присиљавању малолетних особа да убијају заробљенике.

Извор: Srbijadanas.com