Србија

МАКРОНОВА ИЗЈАВА ОСТАВИЛА СРБЕ У НЕВЕРИЦИ! Ево да ли ће Србија постати чланица ЕУ!

Председник Фондације Маршалов план Волфганг Петрич оценио је данас да је француски председник Емануел Макрон довео до краја „систем претварања“ и додао да на томе треба бити захвалан.

– ЕУ се претварала да вас жели, а и неки политички лидери су се правили да желе да се учлане у ЕУ. Сада је томе дошао крај. Морамо да се суочимо са стварношћу – рекао је Петрич, говорећи о улози ЕУ у региону и додао да је време да земље региона узму судбину у своје руке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петрич је на конференцији „Пролазимо кроз зидове“ у оквиру Београдске НАТО недеље коју организује Центар за евроатланске студије казао да су, када је реч о региону, четири ствари посебно важне.

Прва се, каже, односи на то да је регион и даље у послератном размишљању које је пропраћено емоцијама, друга ствар, а којој се овде говори на негативан начин јесте поверење и помирење.

– Звучи лабаво, хуманистички, али када су у питању свакодневни животи грађана ово је веома важно – рекао је Петрич.

Како каже, трећа ствар јесте регионална сарадња, а четврта је историјски ревизионизам.

– Историјски ревизионизам је овде веома јак, јачи него што је био, и то потврђује цињеницу да сви заједно нисмо били успешнии у решавању узрока конфликта. Упркос томе сто имамо највећи архив у Хагу, и даље смо далеко од тога шта се заиста десило, који су узроци, ко су били актери и најновија Нобелова награда за књизевност је покренула разговор – сматра Петрич.

Он је оценио да је то нешто што нас спречава у свакодневној политици решавања правих питања.

Петрич је рекао и да може да саосећа са српском идејом да буде војно неутрална, али сматра да треба имати у виду шта то тачно значи и које су последице.

Не зелим да предложим напуштање те идеје, али треба је детаљно испитати – рекао је Петрич који је оценио да Србија може да има важну улогу у региону, те указао да су БиХ и Косово и даље нерешена питања, а на чијој су територији још позициониране међународне трупе.

Петрич сматра и да приликом заједничке организације и сарадње у региону треба видети шта ће бити нове иницијативе, наводећи да има много прилика да се допуне оне идеје које већ постоје као што је Берлински процес.

– Партнерства морају бити оживљевна, а ово може да буде регион мира – рекао је Петрич и закључио да је људска интеракција неопходна у региону.

Према његовој оцени, дубока криза Европске уније је повезана са чињеницом да су њене институције, као и друге попут УН, дубоко укорењене у добу индустријализма, те приметио да се тиме нико није бавио.

 

Извор: Тањуг

Ознаке