Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВИЛИ: Ево када ће пасти први снег у Београду и целој Србији!

Фото: фејсбук принтскрин

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да снег ове године у Београду неће пасти до 23. новембра, како статистика налаже, али да је време да се летња одећа замени зимском јер ће од идућег понедељка температура почети да пада.

Недељко Тодоровић објашњава да свако повећање брзине ветра, а поготово кошаве, за један метар у секунди има ефекат хлађења за приближно један степен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако је брзина ветра шест метара у секунди, то је као да је шест степени хладније – каже Тодоровић.

Најављује да ће кошава дувати у уторак и среду, а затим поново од петка до понедељка. Истиче да правило по којем кошава увек дува непаран број дана није тачно.

– То је неко народно веровање. Можда има смисла, али није прецизно, поготово не у Јужном Банату где дува дупло већи број дана него у Београду – каже Тодоровић.

Шта нам говоре боје метео аларма

Јуче је на снази био жути метео-аларм, што значи да брзина ветра прелази 17 метара у секунди, односно 60 километара на час, објашњава Тодоровић. Наводи да је у Јужном Банату и Западном Поморављу на снази наранџасти метео-аларм односно упозорење да брзина ветра прелази 24 метра у секунди, а да је кошава у Вршцу данас дувала и брзином од 100 километара на час.

Иако се све чешће дешавају несреће чији је узрочник јак ветар, Недељко Тодоровић каже да нема места за страх и да само треба бити опрезан и обратити пажњу на упозорења метеоролога.

– Жути метео-аларм је више информација него упозорење, а када је на снази наранџасти, ветар може направити штету. Могуће је да подигне неки слабије причвршћен кров, старо дрво или саобраћајни знак – објашњава Тодоровић.

Без снега у скорије време

Статистика каже да ће први снег у Београду да падне 23. новембра. Тодоровић каже да статистика не греши, али зависи само како је тумачимо.

– Ове године снег неће падати 23. новембра. То је само статистички израчунат средњи дан. Може да падне и раније и касније. Ове године ће пасти касније. Прошле године је пао раније, већ 18. новембра – подсећа Тодоровић.

Истиче да ће температура падати од идућег понедељка, па се у брдско-планинским пределима снег може очекивати крајем новембра, док за ниже пределе још увек није извесно. Упозорава да је пожељно полако извлачити топлу одећу која ће поготово бити потребна у јутарњим и вечерњим сатима.

 

Извор: Телеграф.рс/ Srbijadanas.com