Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ ОТКРИЛИ! Ево када ће пасти снег у Србији! Детаљна прогноза

Према речима метеоролога, ове зиме пашће драстично мање снега него прошле године. Прве пахуље у вишим крајевима земље очекују се око 5. децембра, а према тренутним прогнозама, Никољдан и Нову годину дочекаћемо без снега.

Начелница одељења за мониторинг климе и климатске прогнозе РХМЗ-а Јасминка Смаилагић каже да су топли новембарски дани права увертира у благу зиму, пише Информер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зима ће ове године бити за два степена топлија од просека за Србију. Средња температура кретаће се од првог до четвртог подеока, док ће на планинама бити који степен испод нуле. За три месеца имаћемо свега од седам до 16 ледених дана, то су дани када жива у термометру ниједног тренутка неће прећи нулти поделак. Максималан број дана са падавинама у нижим пределима је 40, док ће, према прогнозама, на истоку наше земље падавина бити доста мање – објашњава Смаилагићева.

Метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ истиче да ће ове године зимски дани бити блажи и са мање падавина.

– Према свим показатељима зима неће бити оштра и биће сувља него иначе. Свакако да ће се Србија забелети, али неће бити великих падавина. Постоје назнаке да би прве пахуље, али у вишим пределима, могле да падну између 5. и 12. децембра, када се очекује и пад температуре – каже Совиљ.

Са њим је сагласан и метеоролог „Weather2Umbrelle“ Ђорђе Ђурић, који каже да нас до краја новембра не очекују снежне падавине.

– По статистици, већ годинама 23. новембар је датум када углавном падне први снег, али то ове године неће бити случај. Све до краја новембра неће бити већих захлађења, јер нам са Атлантика и Медитерана стиже топао ваздух. Почетком следећег месеца доћи ће до постепеног пада температуре и постоји могућност да ће уз кишу пасти и по која пахуља снега, али се неће дуго задржавати. Међутим, кијамета, јаког снега и формирања снежног покривача који ће се задржати нема ни на видику – тврди Ђурић.

До краја новембра 20 степени

Метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ истиче да ћемо до краја новембра уживати у лепом времену.
– У наредне две недеље у Србији ће бити топло време, са температурама које су знатно изнад просека за ово доба године. Жива у термометру кретаће се од 15. до 20. подеока – каже Совиљ.

 

Извор: Еспресо.рс