Свет Србија

НАТО УДАРИО ШАМАР АЛБАНЦИМА: Преиспитују се односи са Приштином !

Званичник НАТО је у Београду учествовао као говорник на панелу посвећеном утицају Русије на Западном Балкану.

НАТО преиспитује однос са (тзв.) Косовским безбедносним снагама након што су оне одлуком власти Приштине трансформисане у (тзв.) Војску Косова, изјавио је данас виши званичник НАТО-а за Русију и Западни Балкан Роберт Пшчел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То, међутим, наглашава Пшчел, не би требало да доведе до спекулација о будућности КФОР-а на Косову и Метохији.

– Тачно је да савезници преиспитују свој однос са (тзв.) Косовским снагама безбедности, али то свакако не би требало да доведе до спекулација о будућности КФОР-а, који је постојан и присутан већ 20 година. Нико не би требало да има сумње око тога да савезници снажно подржавају мандат, операције, место и улогу КФОР-а на Косову и Западном Балкану – изјавио је Пшчел.

Он је указао на то да су НАТО и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг став о тзв. Војсци Косова поновили више пута.

КФОР је ту да заштити све заједнице на (тзв.) Косову и помогне у постизању стабилности и безбедности. Драго нам је да КФОР ужива подршку и уважавање од стране свих заједница, па и наших партнера у Београду – навео је Пшчел.

Говорећи о ситуацији у БиХ, након што је Нацрт годишњег националног програма БиХ за НАТО (АНП) девети пут скинут са дневног реда седнице Савета министара, Пшчел је нагласио да НАТО не намеће одлуку о чланству БиХ и да је то питање на које ће морати да одговори влада у Сарајеву и сами грађани.

Званичник НАТО је у Београду учествовао као говорник на панелу посвећеном утицају Русије на Западном Балкану, који је у оквиру Седме НАТО недеље одржан у организацији Центра за евроатлантске студије.

Извор: Srbijadanas.com