Србија

Нови избори: ЛАЖНА ДРЖАВА ипак не може да формира ВЛАДУ !

Фото: Јутјуб

Странке са највише добијених гласова на ванредним изборима у лажној држави Косово – покрет „Самоопредељење“ Аљбина Куртија и Демократски савез Косова Исе Мустафе противе се идеји формирања владе са коалицијом НИСМА – Алијанса ново Косово – Партија правде коју предводе Беџет Пацоли и Фатмир Љимај.

Аналитичари у Приштини у томе виде могућност за расписивање нових избора јер две водеће странке саме вероватно неће имати довољно посланика за просту већину у парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо као странка нагласили да је врло важно имати владу чистих руку која ц́е другачије управљати, борити се против организованог криминала и институционалне корупције и донети програм који ц́е омогуц́ити економски развој земље, бољу здравствену заштиту и још много тога квалитативном едукацијом – рекла је заменик председника „Самоопредељења“ Фатмире Колчаку. – Сада је јасно да су гласањем грађани казнили оне који су лоше управљали и на основу тога би се очекивало да те странке остану у опозицији.

Кандидат ДСК за посланика, Беса Гаџери, изјавила је да ће победничка странка (Самоопредељење) одлучити да ли жели да позове коалицију НИСМА-АНК-ПП на разговор о формирању владе и напоменула да изборни процес још није завршен и да не могу да нагађају шта ће се догодити.

Аналитичар Рамуш Тахири је рекао да је учешц́е коалиције НИСМА-АНК-ПП неопходно за функционисање владе.

– Самоопредељење и ДСК немају 61 глас. Требаће им шест гласова НИСМЕ. Сада је изазов формирање нове владе и може се догодити да земља крене на нове изборе – упозорио је Тахири.

У току поновно бројање гласова на више од 1.400 гласачких места
У Приштини је у току поновно бројање гласова са више од 1.400 гласачких места због чега ће се на потврђивање коначних резултата ванредних избора од 6. октобра чекати још десетак дана.

Тек тада ће бити и званично потврђено да ли је коалиција НИСМА – АНК – ПП прошла праг од пет одсто. Према подацима на које се позивају поједини медији у Приштини коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија изнад је изборног прага за свега 18 гласова.

Прескочила је изборни цензус пошто су Изборни панел и Врховни суд одлучили да одбаце 3.700 гласова из централне Србије пристигле поштом.

Члан НИСМА Дардан Гаши рекао је да понашање „Самоопредељења“ поткопава изгледе за партнерство, али није искључио могућност да партија АНК Беџета Пацолија гласа за Куртијеву владу.

Гаши је рекао да је НИСМА раније одржала састанке са ДСК, али не и са „Самоопредељењем“ и додао да је предизборна коалиција између Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија успела да пређе цензус и да има шест мандата у парламенту.

Према његовим речима, два мандата ће добити странка АНК, која је отворена за разговоре са „Самоопредељењем“ како би постала део владе.

– Сада чекамо потврду резултата, али наравно, понашање „Самоопредељења“ не оставља простор за оптимизам – истиче члан НИСМА.

Званичници Алијансе за ново Косово истакли су да су отворени за разговоре са „Самоопредељењем“ како би били део будуће владе. Посланик Ислам Пацоли изјавио је да су добродошли било какви разговори са „Самоопредељењем“ након потврђивања избора.

Лидер Покрета „Самоопредељење“ Аљбин Курти пред изборе 2017. правио је планове за предизборну коалицију са лидером АНК Беџетом Пацолијем, међутим, ни на прошлим, ни на овогодишњим изборима није било сарадње.

Извор: Srbijadanas.com