loading...
Свет Србија

НОВИ УСЛОВИ! Ево шта предлаже Макрон! Ако Србија жели у ЕУ мораће да уради ово: Србима неће бити лако!

Француска је земљама чланицама упутила документ у којем тражи нови метод у политици пријема земаља Западног Балкана. Од Европске комисије се тражи да почетком следеће године објави нове принципе у политици проширења која би се примењивала у преговорима о чланству. У документу у који је имао увид РТС каже се да су економске и политичке промене потребне за чланство сувише споре, и да су недовољне конкретне користи за грађане у земљама кандидатима.

Француски предлог заснива се на четири главна принципа: етапно приступање ЕУ, строжи услови током процеса, али и конкретније користи за грађане и најзад – реверзибилност, односно могућност назадовања или санкционисања ако земља кандидат назадује у испуњавању критеријума.

Предлог Париза предвиђа отварање нових европских фондова, сада намењених само земљама чланицама већ током приступања, у зависности од напретка – чиме би грађани могли да осете предности и пре самог чланства.

Преговори не би били организовани око поглавља као до сада већ око више сектора и области у које би земље кандидати могле да буду укључене и пре приступања.

Крајњи циљ је пуноправно чланство, наводи папир.

О француским, али и другим предлозима за наставак политике проширења разговараће министри у уторак 19. новембра.

Очекује се да це затражити од Европске комисије да на основу различитих предлога почетком следеће године достави извештај о томе како наставити политику проширења како би министри и европски лидери о томе могли да донесу одлуке у фебруару и марту следеће године.

 

Извор: РТС

loading...