Русија

Он је ноћна мора Приштине: Ово је Рус од кога стрепе Албанци !

Рус – известилац Савета Европе за Косово! На тренутак ово је изгледало као шала, имајући у виду став Руске Федерације према косовској независности.

Међутим, не да није реч о томе, већ о могућности да се заиста Алексеј Кондратијев, посланик у Савету Европе у наредном периоду позабави јужном српском покрајином. Он је посланик од јуна ове године, а сада је „у игри“ за особу која би могао да се бави извештавањем о демократији на територији КиМ, али и дијалогу Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На КиМ већ су се забринули због овог сценарија, конкретно, то је учинио одлазећи министар спољних послова Беџет Пацоли, који је Кондратијева назвао „претњом за националну безбедност“.

А о коме се заправо ради?
Кондратијев је редовни члан одбора у Савету Европе за миграције, избеглице и расељена лица и пододбора за Блиски Исток и Арапски свет. Међутим, он није непознаница ни у руској политици, имајући у виду фунцкије које је обављао.

Илустрације ради, био је заменик председника Комитета за безбедност и одбрану Савета Руске Федерације, а поједини медији назвају га и руским обавештајцем који је, наводно, према информацијама сигурносних агенција Косова, део војне обавјештајне агенције Русије познате као ГРУ и који је на КиМ био у оквиру КФОР-а 2001. године.

Од како је почео да фигурира као могући известилац за Косово, почеле су да „цуре“ и приче о њему, а једна од њих је да се својевремено срео и са сиријским председником Башаром Ал Асадом. То међутим, није све.

Медији на КиМ су се ових дана бавили његовим ликом и делом, у контексту непријатељства према Албанцима и КиМ. Тако су наводили да је, осим тога што је био на Косову, тамо и рањен, након чега се вратио у своју земљу где је наставио студије на војној академији.

Рањен на Косову?
Локални медији на самопроглашеном Косову, али и међународни, писали су о случају рањавања члана руске војске у КФОР-у. У извјештају су навели како су тројица војника која нису била на дужности, обучена у цивилну одећу, без оружја у време инцидента, била у ноћном бару, и да је најмање један од њих пребачен у болницу због повреда док су још четири грађана тзв. Косова повређена.

Са функције коју је обављао у руским државним структурама (Комитет за безбедност и одбрану), често је говорио о Украјини, наравно заступајући руски став.

– Команда Оружаних снага Украјине мора да рачуна да ће у случају примене оружја против Русије добити моменталан и адекватан одговор – рекао је он својевремено, и то не само једном.

За Алексеја Кондратијева није непознаница ни Београд, у који је долазио неколико пута где је, илустрације ради, управо ове године говорио на једном од скупова посвећеног годишњици НАТО бомбардовања.

Шта кажу у Савету Европе?
Како кажу у Савету Европе, до сада су се три члана надлежних одбора пријавила да буду известиоци, и да су то Петер Бајер (Немачка), Алексеј Кондратев (Русија) и Ане Мулдер (Холандија).

Министарство спољних послова тзв. Косова изразило је бојазан једино када је у питању кандидатура Кондратјева, уз опаску да он није прихватљив као кандидат и то због „руског става и његових опструктивних циљева према независности Косова“.

– Кондратијев је претња националној безбедности за Косово, и ми нећемо прихватити његово могуће именовање, нити сарађивати са њим. Потребно је два пута размислити пре него што се направи такав корак – написао је Беџет Пацоли на Твитеру.

Извор: Srbijadanas.com