Русија

Он је ноћна мора Приштине: Ово је Рус од кога стрепе Албанци !

Рус – известилац Савета Европе за Косово! На тренутак ово је изгледало као шала, имајући у виду став Руске Федерације према косовској независности.

Међутим, не да није реч о томе, већ о могућности да се заиста Алексеј Кондратијев, посланик у Савету Европе у наредном периоду позабави јужном српском покрајином. Он је посланик од јуна ове године, а сада је “у игри” за особу која би могао да се бави извештавањем о демократији на територији КиМ, али и дијалогу Београда и Приштине.

На КиМ већ су се забринули због овог сценарија, конкретно, то је учинио одлазећи министар спољних послова Беџет Пацоли, који је Кондратијева назвао “претњом за националну безбедност”.

А о коме се заправо ради?
Кондратијев је редовни члан одбора у Савету Европе за миграције, избеглице и расељена лица и пододбора за Блиски Исток и Арапски свет. Међутим, он није непознаница ни у руској политици, имајући у виду фунцкије које је обављао.

Илустрације ради, био је заменик председника Комитета за безбедност и одбрану Савета Руске Федерације, а поједини медији назвају га и руским обавештајцем који је, наводно, према информацијама сигурносних агенција Косова, део војне обавјештајне агенције Русије познате као ГРУ и који је на КиМ био у оквиру КФОР-а 2001. године.

Од како је почео да фигурира као могући известилац за Косово, почеле су да “цуре” и приче о њему, а једна од њих је да се својевремено срео и са сиријским председником Башаром Ал Асадом. То међутим, није све.

Медији на КиМ су се ових дана бавили његовим ликом и делом, у контексту непријатељства према Албанцима и КиМ. Тако су наводили да је, осим тога што је био на Косову, тамо и рањен, након чега се вратио у своју земљу где је наставио студије на војној академији.

Рањен на Косову?
Локални медији на самопроглашеном Косову, али и међународни, писали су о случају рањавања члана руске војске у КФОР-у. У извјештају су навели како су тројица војника која нису била на дужности, обучена у цивилну одећу, без оружја у време инцидента, била у ноћном бару, и да је најмање један од њих пребачен у болницу због повреда док су још четири грађана тзв. Косова повређена.

Са функције коју је обављао у руским државним структурама (Комитет за безбедност и одбрану), често је говорио о Украјини, наравно заступајући руски став.

– Команда Оружаних снага Украјине мора да рачуна да ће у случају примене оружја против Русије добити моменталан и адекватан одговор – рекао је он својевремено, и то не само једном.

За Алексеја Кондратијева није непознаница ни Београд, у који је долазио неколико пута где је, илустрације ради, управо ове године говорио на једном од скупова посвећеног годишњици НАТО бомбардовања.

Шта кажу у Савету Европе?
Како кажу у Савету Европе, до сада су се три члана надлежних одбора пријавила да буду известиоци, и да су то Петер Бајер (Немачка), Алексеј Кондратев (Русија) и Ане Мулдер (Холандија).

Министарство спољних послова тзв. Косова изразило је бојазан једино када је у питању кандидатура Кондратјева, уз опаску да он није прихватљив као кандидат и то због “руског става и његових опструктивних циљева према независности Косова”.

– Кондратијев је претња националној безбедности за Косово, и ми нећемо прихватити његово могуће именовање, нити сарађивати са њим. Потребно је два пута размислити пре него што се направи такав корак – написао је Беџет Пацоли на Твитеру.

Извор: Srbijadanas.com