Здравље Издвајамо

Ове лоше навике изазивају РАК ! Треба на време да прекинете !

Pixabay.com

Чак 40 посто случајева карцинома и исто толико кобних случајева од последица ове болести могло би се избећи кад би се применила одговарајућа превентивна стратегија, показали су резултати истраживања америчких научника објављени у медицинском часопису “ЦА: А Цанцер Јоурнал фор Цлиницианс”.

Око 42 посто свих случајева рака и 45,1 посто кобних исхода те болести могло би се спречити, тврде аутори студије утемељене на подацима из 2014. која је спроведена у Сједињеним Државама.

Највише је оболелих, а и кобних случајева од карцинома повезаних с уживањем дувана, односно с пушењем: реч је о 19 посто случајева.

Гојазност је на другом месту, далеко иза уживања у дувану, али ипак са 7,8 посто случајева резултира развојем карцинома, а постотак кобних случајева је 6,5. На трећем месту је алкохолизам који утиче на развој рака у 5,6 посто случајева и за последицу има кобни исход у четири посто случајева.

На четвртом месту је претерано излагање ултраљубичастим зрацима – утиче на развој рака у 4,7 посто случајева. Следи физичка неактивност која развојем рака резултира у 2,9 посто случајева.

Због недовољне конзумације воћа и поврћа рак се може развити у 1,9 посто становништва, а резултира кобним случајем у 2,7 посто случајева, док инфекција папилома вирусом резултира развојем рака у 1,8 посто случајева.

Рак плућа је најчешћа врста рака, а у 81,7 посто случајева узрочник је пушење. Оно се повезује са 73,8 посто случајева рака гркљана, 50 посто рака једњака и 46,9 посто рака бешике.

Извор: Srbijadanas.com

loading...
Loading...