Србија

Ово је разлика између земаља које признају и не признају Косово: Ево ко је повукао ПРИЗНАЊЕ !

Признање Косова до сада је званично повукло 16 земаља. Годину дана од претходног истраживања „Блица“ у овој групи нашло се укупно шест нових држава, а последња је Гана која је признање повукла током протекле недеље.

Како смо раније писали, од укупно 193 суверених држава које су чланице Уједињених нација, пре тачно годину дана 101 земља била је на списку оних које су признале независно Косово, 89 држава је било против независности, док су три земље биле неодлучне. Ситуација се, међутим, променила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Годину дана касније, након бројних дипломатских потеза обе стране, неулажења Косова у Интерпол, стављања на снагу такси од стране Приштине на српску робу, али и сталне борбе моћи између истока и запада на овом простору, скор се променио: 98 земаља и даље признаје Косово, док је 95 држава против независности, судећи по подацима који су доступни јавности.

Шта се десило у међувремену?
Три земље нису имале одређен статус у признавању Косова као државе – Соломонска острва, Централноафричка Република и Оман. У тој борби за годину дана Соломонска острва су повукла признање, Централноафричка Република је обавестила нотом да не признаје Косово, док се Оман определио за другу страну и признао независност.

Недуго затим, крајем прошле године њима су се придружио и Мадагаскар, док је почетак 2019. обележило повлачење признања од стране државе Палау.

Након тога, Того и Гана учиниле су исто, што чини укупно 16 земаља које су повукле признање независност Косова.

Бројка „97“
Циљ Србије, који није скриван од јавности и који је у неколико наврата и помињао министар спољних послова Србије Ивица Дачић јесте да да број држава које су признале Косово током ове године падне испод 100, што се и догодило.

Међутим, сада је постављена нова мета – да број признања падне испод 97, што би значило да онда у укупном скору Косово признавало мање сталних чланица у УН него што је оних које су против.

Отворено је питање, међутим, да ли је ова листа потпуно тачна. Наиме, дешавало се у ранијем периоду да поједина признања за која се мислило да су “запечаћена” заправо то нису била, односно да нису постајала адекватна документа у датим земљама која би потврђивала да та земља заправо признаје Косово, иако је то Приштина тврдила.

Исто тако, у овом тренутку није потпуно извесно да ли је нека од земаља, ипак, донела одлуку да призна Косово, а да у то немамо увид. Наиме, како је “Блиц” већ писао, у Министарству спољних послова припрема се коначна листа на којој би требало да се нађе прецизан пресек стања у овом тренутку.

Нјима се не свиђа што рушимо њихов концепт да је све решено, да је Косово држава, иако нигде није постављен услов да се одустане од повлачења независности. Они хоће да ми одустанемо, а они да наставе рад на признавању… Сада је број земаља чланица УН које су признале Косово испод 100, још утврђујемо тачан број и требало би ускоро да имамо коначну сифру. Циљ Београда је да број земаља које признају Приштину падне испод 97, што је мање од половине чланица УН – рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за „Блиц“.

Извор: Блиц.рс