Здравље

ПАЗИТЕ ДОБРО! Ових 5 фактора изазивају рак: Један је посебно узнемирујућ

Фото: Pixabay

Статистички подаци говоре да сваке године у Србији од тумора дејке премине око 1.600 жена. Управо због тога врло је важно предузети све могуће мере како би се ова бројка смањила.

Рак дојке је честа злоћудна болест код жена, а статистички подаци говоре да сваке године у Србији од овог канцера умре око 1.600 жена.

Управо због тога врло је важно предузети све могуће мере како би се ова бројка смањила. Али, оболевање од рака дојке повезано је с низом фактора, а на већину њих можемо да утичемо сами:

1. Гојазност

Гојазност код жена повећава ризик оболевања од рака дојке за чак 30 до 60 одсто. Ово истраживање спровела је светска организација за борбу против карцинома дојке. Масне ћелије подстичу развој женског полног хормона естрогена. Појачана производња естрогена подстиче развој ћелија тумора.

2. Физичка неактивност

Физичка активност значајно утиче на наше тело. Делује противупално, јача имунитет и снижава ниво инсулина у телу. На тај начин тело се лакше самостално бори против било каквих потенцијалних узрочника болести међу којима је и рак дојке. Резултати готово 30 научних истраживања потврђују да се ризик од оболевања код жена које вежбају барем 3 сата недељно смањује за чак 30 до 40 одсто.

3. Лоше навике у исхрани

Бројна истраживања су потврдила да црвено месо и шећер подстичу развој ћелија тумора. Испијање веће количине алкохолних пића утиче на јаче и брже стварање естрогена, а тиме се повећава ризик од рака дојке. Поврће има потпуно супротан ефекат. Оно из групе купусњача (купус, карфиол, броколи, кељ) делује противупално и балансира ниво естрогена у организму. Сличан ефект има и црвено поврће (парадајз и шаргарепа), као и лиснато (салата и спанаћ).

4. Генетика

Жене које у генима БРЦА1 и БРЦА2 носе одређену мутацију имају значајно повећан ризик оболевања од рака дојке.

5. Породична анамнеза

Ако је неко у вашој ужој породици (мајка, сестра, бака) оболео од рака дојке, чак и ако нисте носилац поменутих гена, шансе за оболевање од ове болести се удвостручују. Ако у породици имате више од једне особе која је оболела од рака дојке, ваш ризик је троструко већи.
Уколико спадате у ову ризичну групу, препорука је да потражите савет лекара специјалисте који ће вас упознати са свим могућностима превентивног лечења, односно поступцима смањивања могућности оболивања од рака дојке, као што је превентивна мастектомија.

 

Извор: lepotaizdravlje