Србија

Председник Србије не одлази у Загреб: Упутио им је опасну ПОРУКУ !

Председник Вучић позван је на конгрес ЕПП као лидер Српске напредне странке.

Вучић је упутио писмо председнику ЕПП, Жозефу Долу, у којем је образложио своју одлуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Писмо у које је београдски лист имао увид објављујемо у целости:

„Поштовани председниче Дол, драги пријатељу,

Дозволите ми да Вам захвалим на позиву да се обратим Конгресу Европске народне партије 20. и 21. новембра у Загребу.

Српска напредна странка се поноси припадношћу породици европских народних партија и ову прилику желим да искористим, да Вама, поштовани председниче, захвалим на свему што сте учинили, како за позицију Србије у Европи тако и за положај Српске напредне сртранке у најзначајнијој породици европских политичких партија. Такође, молим Вас да пренесете моје честитке нашој партијској колегиници Урсули Фон дер Лејен на избору за шефа Евопске комисије, уверен да ће у овим тешким временима показати целој Европи зашто је наша Европска народна партија најбољи, најозбиљнији и најодговорнији избор.

Драги пријатељу,

Хвала Вам што сте ме позвали да се лично обратим Конгресу Европске народне партије у Загребу 20. новембра. За мене је Ваш позив велика част и захтев за још одговорнији приступ решавању бројних проблема у региону у којем живимо. Желим да Вас обавестим да сам припремио, чини ми се, озбиљну анализу догађања у региону, као и онога што бисмо сви заједно морали да учинимо у наредном периоду. Ипак, недељама уназад, а знам да Вас је у свом писму о томе обавестила Јадранка Јоксимовић, траје права медијска харанга у готово свим хрватским медијима против мог доласка у Загреб и Хрватску. Желим да додам да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима. Као што знате господине председниче, ни мало нисам страшљив, већ сам много пута одолевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе. И снажно и озбиљно и одговорно. Такође, несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело значајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији део политике коју представљам ,а то је, пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности. Истовремено, ни на који начин не желим да утичем на додатно погоршање положаја Срба у Републици Хрватској.

Због свега наведеног, обавештавам вас да нећу присуствовати нашем Конгресу у Загребу, сматрајући да тиме и вама олакшавам посао, а мој недолазак, молим вас, схватите као доказ снаге и жеље да мењамо ствари на боље, а не доказ слабости.

У складу са тим, а пре свега уз огромну наду и очекивање да ће односи Србије и Хрватске бити много бољи у будућности, желим да Вас замолим да један од наредних важних догађаја за Европску народну партију организујете на територији Републике Србије где су сви добродошли и где ни против једног учесника и члана наше Европске народне партије неће бити вођена било каква хајка и харанга.

Желим Вам добро здравље, много успеха као и срећу новом руководству наше партије.

П.С. Напади на мене, чак и после одлуке којој се највећи део хрватског друштва надао, биће настављени. То узмите само као доказ сваке од речи коју сам вам овде написао.

Извор: Б92