Русија

ПУТИН ШОКИРАО СВЕТ! Спремамо нешто велико! Нико нас више не може зауставити

Председник Русије Владимир Путин је оценио да најновији ракетни мотор, током чијег тестирања код Северодвинска су погинули радници компаније „Росатом“ и представници Министарства одбране, нема себи равног у свету, и обећао је да ће наставити да модернизује то оружје.

„Сама чињеница да поседујемо тако јединствене технологије, данас је најважнија поуздана гаранција мира на планети“, рекао је Путин у Кремљу на церемонији уручења постхумних ордена за храброст удовицама стручњака који су погинули у августу приликом тестирања код Северодвинска.

Председник Русије је, обраћајући се породицама погинулих, рекао да су ти стручњаци „водили сложен, одговоран и критично важан посао“. Путин је прецизирао да се „ради о најнапреднијим техничким идејама и решењима, које немају себи сличне у свету — о оружју које треба да осигура суверенитет и безбедност Русији за будуће деценије, мир за нашу децу, за вашу децу коју одгајате и која се с правом поносе својим очевима“.

Први човек Руске Федерације је нагласио да су погинули имали посебну мисију.

„То није био обичан посао који је довео до трагедије. Посветити свој живот том послу је јунаштво, озбиљан избор правог мушкарца, грађанина и патриоте земље“, рекао је Путин.

Он је такође истакао да су сви посмртно награђени били талентовани стручњаци, екстра класе.

„И сви су дали незамењив допринос у јачању руске државе“, изјавио је председник Русије.

На војном полигону у Архангелској области 8. августа се, приликом тестирања система мотора на течни погон, догодила експлозија праћена пожаром. Министарство одбране Русије је саопштило да су погинуле две особе. Касније је „Росатом“ саопштио да је погинуло петоро његових стручњака. И војска и локалне власти изјавиле су да је ниво зрачења нормалан.

 

Извор: rs.sputniknews.com