Србија

САДА ЈЕ И ЗВАНИЧНО! Србија неће ући у ЕУ! Огласила се ОНА и саопштила следеће!

Фото: Јутјуб

Председавајућа Савета Европске уније Тити Тупураинен изјавила да су министри Уније на састанку у Бриселу разговарли о општем стању у области политике проширења и европској перспективи Западног Балкана.

Иако у Бриселу није било конкретне расправе о француском предлогу реформе политике проширења, неке земље чланице изразиле су своју подршку, а друге резерву према идејама Париза, кажу у Савету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Није било закључака, али идеја је да се пошаље јасна порука о нашој посвећености политици проширења и земљама Западног Балкана. Сви подржавамо европску перспективу региона – рекла је Тупураиненова.

Она је на крају састанка Савета ЕУ нагласила да је данашња министарска расправа почетак разговора о новим корацима у политици проширења о којима ће тек бити речи у припреми за разговоре лидера ЕУ планиране за пролеће 2020. године.

Тити Тупураинен је нагласила да се током састанка министра није „разговарало нити гласлао“ о француском предлогу иако су саслушана „размишљања“ Париза.

– Чули смо француски предлог и било је земаља које су га поздравиле и биле позитивне тим поводом, али и оних које су изразиле забринутост и опрез. На крају, Европска комисија биће та која ће дати предлоге на основу који ће се разговарати у Савету – закључила је Тупураиненова.

На питање Тањуга да ли ће реформа политике проширења имати утицаја на Србију која је већ дубоко у преговорима о приступању са ЕУ, председавајућа Савета ЕУ каже да још нема ни нове Комисјие ни новог предлога о могућој новој методологији.

– Још је рано говорити о могућем утицају на појединачне земље Западног Балкана. Оно што знамо јесте да се преговори о приступању одвијају, а да Комисија препоручује отварње приступних преговора са Албанијом и Севереном Македонијом – каже Тити Тупураинен.

Она је закључила да је заједничка позиција министара у Савету ЕУ да се прво сачека да нова Европска комисија почне да ради и представи своје идеје како наставити са политиком проширења и њеном методологијом.

– Овај временски период је специфичан због институционалне транзиције. Надамо се да ће нова Комисја преузети мандат почетком децембра. Сачекаћемо да видимо који ће приступ Комисија заузети – закључила је Тупураиненова.

 

Извор: Тањуг