Регион

ШОКАНТАН ПРИЗОР У БОЛНИЦИ: Деца везана за кревете и радијаторе ! (ВИДЕО)

Фото: јутјуб

На фотографијама које је доставила медијима види се како су деца везана за намештај и радијаторе.

Посланик Наше странке у Представничком дому Парламента ФБиХ Сабина Ћудић презентовала је шокантне детаље о третману штићеника, а посебно деце у Заводу за збрињавање ментално инвалидне деце и омладине Пазарић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Некима су руке везане иза леђа, многа деца у таквом положају проводе већи део дана и читаву ноћ, те су због таквог третмана код њих забележене физичке повреде и погоршано психичко стање.

– Након што сам Влади и ресорном министарству упутила захтев за хитном сменом чланова и чланица УО и НО који су остали из прошлог сазива те након што Одбор за рад и социјалну заштиту Представничког дома ПФБиХ услед недостатка кворума није могао разматрати поднесене материјале, одлучила сам се да данас Парламент и јавност упознам са доказима о стравичном третману штићеника. Део доказа јавности је познат и кроз званични записник Пореске управе ФБиХ о злоупотреби средстава намењених штићеницима, али ове фотографије додатно говоре о обиму трагедије која се дешава овој деци – казала је Ћудић.

Неопходно је, каже, да се данас Представнички дом хитно изјасни те од надлежног Министарства тражи разрешење дужности чланова из УО и НО који су из прошлог сазива.

Тужилаштво мора убрзати истражне радње. Најавила је да ће у процедуру упутити усвајање следећих закључака: хитно заустављање злостављања деце и свих штићеника завода, израда кодекса поступања са штићеницима, редовне ненајављене инспекције, издвајање хитних интервентних средстава за привремено упошљавање његоватеља до израде нових законских решења.

– Тражимо да да Министарство рада и социјалне политике у сарадњи с Министарством здравства именује лекарски тим који ће извршити ревизију дијагноза и увести редовне докторске прегледе. Тражим да ресорно министарство након 90 дана од усвојених закључака поднесе детаљан извештај о спроведеним мерама – рекла је Ћудић.

Подсетила је на став Владе ФБИХ од 17. октобра у којем се каже да потребекорисника Завода у Пазарићу нису угрожене, те да Влада није прихватила наводе које говоре супротно, преносе медији.

Извор: Srbijadanas.com