loading...
Издвајамо Србија

СПЕЦИЈАЛНИ АМЕРИЧКИ ИЗАСЛАНИК ОТКРИО: Србија неће ући у ЕУ док не призна Косово!

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер одржао је данас говор пред косовским студентима у библиотеци “Пјетер Богдани” у Приштини, у коме је нагласио неопходност договора са Србијом. Он је поручио и да Србија неће моћи да уђе у ЕУ без признања Косова.

Палмер је рекао да му је драго што је у Приштини, и да је то место раста и нове градње.

“Видим плодове вашег напора. САД су подржале ваше тежње као пријатеља и као партнера. Решење за стабилност на Балкану је интеграција Косова. Потпуна интеграција Косова остаје наша обавеза. Гренелово именовање наглашава да су САД присутне и спремне да помогну, казао је Палмер.

Фото: Јутјуб

Говорећи о чланству Западног Балкана у ЕУ, он је рекао да Србија то право неће стећи без признања независности Косова, пише Љајми.

„Вучић зна да Србија никада неће ући у Европску унију без решења проблема са Косовом. Позивам вас да искористите ову прилику. Будуц́ност Косова обликоваће његово суседство”, рекао је Палмер студентима.

Нове могућности

Он је поручио да се Косово не може изоставити из трајног решења на Балкану, и нагласио да решавање односа Косова и Србије остаје стратешки приоритет САД. Палмер је рекао и да његова држава подстиче нову косовску владу да ојача план дијалога са Србијом.

“Било који корак који се предузме након нормализације биће лакши. Отварају се могућности за радна места. Када буде формирана нова влада, мораће да оживи преговоре. Не видимо интеграцију ваше земље без помирења са Србијом. Заслужујете НАТО, ЕУ, УН, заслужујете да не будете иза САД, него раме уз раме са нама. Таква је будућност кроз дијалог јер статус-кво није довољан“, истакао је Палмер.
САД не намећу споразум.

“Преговори са Србијом су били компликовани. Али косовска историја одувек се односила на превазилажење изазова и компромиса. Ваша државотворност је неопозива и сада вам је потребна нормализација да би искористили велики потенцијал који поседујете”, навео је Палмер.

Он је рекао да би Србија требало да заустави кампању за повлачење признања Косова.

“Требали би да имају простор за преговарање без страха. САД не намећу споразум, Косово и Србија га морају постићи и одобрити. Преговарачи морају имати простора за истраживање идеја“, додао је Палмер.

Извор: Kosovo online/Ало

loading...